Annons

Ny tjänst har koll på grannens hyra

Nyheter Nyfiken på hur mycket din granne betalar i hyra? Bor du i Göteborg är uppgiften bara en knapptryckning bort. Snart lanseras tjänsten även i Stockholm.– Det rör sig om exakta hyror ner på lägenhetsnivå, säger projektledaren Arnold Wittgren.​

​Det var för fem år sedan som idén om en regional hyresportal för Göteborgsregionen väcktes. Hemsidan som går under namnet hyror.nu började i liten skala, men har sedan växt och omfattar i dag samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborgsregionen.

Annons
– Det är en renodlad konsumentsida där hyresgästerna kan jämföra sin hyra med tusentals andra, säger projektledaren Arnold Wittgren vid Hyresgästföreningen Region Västra Sverige.
Databasen omfattar drygt 2 500 lägenheter i Göteborg med omnejd. Tillsammans utgör de ett representativt urval för 100 000 hyresrätter.
 
Huvudsyftet med hyror.nu är att hyresgäster som bor med en privat fastighetsägare ska kunna jämföra sin hyra med vad man betalar för en liknande lägenhet inom allmännyttan. Detta eftersom det är allmännyttan som sätter taket för hyrorna hos privatvärdarna, det så kallade hyrestaket.
Varje lägenhet presenteras på hemsidan med bostadsyta, hyra och byggår. Informationen uppdateras sedan regelbundet efter varje hyresförhandling.
– Hemsidan är även bra för folk som funderar på att flytta till Göteborgsområdet. De kan då se vad hyrorna ligger på i olika bostadsområden, säger Arnold Wittgren och förklarar att han enbart mötts av positiva reaktioner från besökarna.
– Det unika med hyror.nu är att det rör sig om exakta hyror. Det här är inga schablonhyror, utan de här lägenheterna finns ju i verkligheten, säger Arnold Wittgren.
 
Även Hyresgästföreningen i Stockholm har nappat på idén och är i full gång med att bygga upp sin egen hyresportal, hyror.se.
– Men vi har inte på långa vägar kommit så långt som i Göteborg, utan sidan är under uppbyggnad, säger Lena Ridemar, stabschef för Hyresgästföreningen Region Stockholm.
Målsättningen i Stockholm är att till årsskiftet ha lagt in hyrorna för kranskommunerna i länet för att därefter komplettera med hyrorna i Stockholms kommun.
 
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.