Ny utredning om ägarlägenheter på gång
Ägarlägenheter infördes i Sverige 2009. I stället för att köpa en andel i en bostadsrättsförening kan man köpa själva lägenheten och äga den på samma sätt som en villa. Tanken var att det skulle bidra till att tusentals nya bostäder.
Hittills har reformen varit en flopp. En stark begränsning har varit att ägarlägenheter bara får förekomma i nyproduktion. Få byggare har vågat satsa på det i stället för den i Sverige vedertagna formen bostadsrätt.
Men alliansregeringen tror på idén att fler vill äga sin bostad och vill därför öppna för ägarlägenheter även i befintliga hus. Nu förbereder justitiedepartementet en utredning om hur det skulle kunna gå till.
Enligt tidningen Riksdag & Departement kan utredningen tillsättas före sommaren. Gustav Gellerbrant, politiskt sakkunnig på justitiedepartementet, vill inte förutspå hur lång tid det kan ta.
– Ambitionen är att få till stånd en ändring inom denna mandatperiod, men det är många komplexa frågor som måste utredas.
Det handlar till exempel om ifall både hyresrätter och bostadsrätter ska kunna omvandlas till ägarlägenheter, vem som ska kunna ta initiativ till en ombildning och vad som ska krävas för att man ska kunna få igenom den, enligt Gustav Gellerbrant.
– Det är också komplicerat att bryta ut enskilda lägenheter och reglera vad som ska gälla i förhållande till grannar och till ägaren av resten av huset.
Ägarlägenheter skiljer sig från bostadsrätter genom att var och en har lagfart på sin lägenhet som på en villa.
En ägarlägenhet kan ägaren hyra ut som han eller hon vill och behöver inte söka tillstånd vilket kan vara fallet i bostadsrättsförening.
De gemensamma angelägenheterna som yttre underhåll sköts av en gemensamhetsförening, liknande en villaförening.