HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya Byn tvingas ta ned skylten

Avesta Nya Byn Krylbo AB tvingas byta namn igen. Företaget ska dessutom betala en halv miljon kronor till kommunala Gamla Byn. Det är innebörden av en förlikning i den namntvist som pågått sedan 2013.
Foto: Lena Mattsson
Inom en vecka ska Nya Byn ha bytt namn. Inom två veckor efter att bytet gått igenom hos Bolagsverket ska skyltarna bytas ut på företagets kontor, fordon och fastigheter i Krylbo och Karlbo. Det är en av punkterna i det förlikningsavtal som träffats mellan kommunala Gamla Byn och Nya Byn.

Det var när tvångsförvaltningen av de 700 lägenheterna i Krylbo och Karlbo hävdes på hösten 2013 som dåvarande Rivella bytte namn till Nya Byn. Protesterna från kommunala bostadsföretaget Gamla Byn lät inte vänta på sig.

I en överenskommelse som gjordes 2014 gick Gamla Byn med på att godkänna namnbytet om ortsnamnet Krylbo lades till. I överenskommelsen ingick också förbehållet att om Nya Byn kom på ekonomiskt obestånd skulle namnet ändras.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Gamla Byn har, liksom Hyresgästföreningen, vid ett flertal tillfällen påtalat att Nya Byns ekonomi varit mycket dålig medan Nya Byn hävdat motsatsen.

I den nya överenskommelsen ska alltså Nya Byn byta namn och dessutom betala en halv miljon kronor till Gamla Byn. Om Nya Byn inte gör det de skrivit under på inom angiven tid ska de betala 10 miljoner kronor till Gamla Byn.

Är ni nöjda med den nya överenskommelsen, ekonomichef Örjan Bengs på Gamla Byn?

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Ja, jag menar att vi vann, Nya Byn byter namn så att vi slipper sammanblandningen och de ska inom två månader betala oss 500 000 kronor i skadestånd. Det var det här vi ville.

Nya Byn har redan ansökt hos bolagsverket om att få byta till Krylbostäder AB alternativt KrylBostäder AB. Vilket namn det till slut blir är ännu inte bestämt skriver vd Christian Kirkman-Möller i ett mail till Hem & Hyra. Om förlikningen i övrigt skriver han i översättning från danskan:

Annons

– Vi erbjöd oss att betala 500 000 kronor (cirka 5 procent av Gamla Byns krav), och eftersom våra nya investerare hur som helst skulle byta namn eftersom Nya Byns namn har haft dålig klang, erbjöd vi oss också att ändra namnet. 

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Christian Kirkman-Möller avslutar mailväxlingen med att lova att återkomma när ett nytt namn är klart och konstaterar:

– Vi är alltså mycket nöjda med resultatet eftersom vi vann 95 procent och Gamla Byn 5 procent av fallet. Om Gamla Byn tycker att förlikningen är bra är båda parter nöjda.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i Borlänge, påpekar att namntvisten visserligen inte påverkar hyresgästerna eller föreningens arbete, men menar att pengarna som nu ska betalas ut kunde använts annorlunda:

– Jag vill sätta ett frågetecken för Nya Byns hantering av namnfrågan från början. De hade kunnat släppa det, tagit ett namn som inte påminner så mycket om det kommunala bostadsbolagets och istället lagt kraft och pengar på att förvalta sina fastigheter och sköta underhållet.

Marcus Kjellin påminner också om att Nya Byn nyss ingått en förlikning med företaget Promontoria som nu äger pantbreven på 27 av fastigheterna i Krylbo. Enligt den uppgörelsen ska Nya Byn senast i slutet av oktober ha betalat Promontoria 8,5 miljoner euro, cirka 86 miljoner kronor.

Vd Christian Kirkman-Möller sa till Avesta tidning i veckan angående den skulden att ”2,7 miljoner euro redan är inbetalt av Waterhouse, som äger Nya Byn. Det som är kvar är 5,7 miljoner euro som Nya Byn AB Krylbo ska betala”.

Annons

Hem & Hyra har i en mängd artiklar tidigare skrivit om Nya Byns ekonomi och Hyresgästföreningens krav på förbättringar i företagets fastigheter.

I början av april skrev vi om den anlagda branden i Nya Byns kontor på Mejerigatan i Krylbo.

I slutet av februari skrev vi om att Nya Byn utreds för bokföringsbrott.

I december i fjol skrev vi om att Hyresgästföreningen menar att Nya Byn höjt hyror utan att först förhandla.

 

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.