Nya Byn tvingas ta ned skylten
Det var när tvångsförvaltningen av de 700 lägenheterna i Krylbo och Karlbo hävdes på hösten 2013 som dåvarande Rivella bytte namn till Nya Byn. Protesterna från kommunala bostadsföretaget Gamla Byn lät inte vänta på sig.
I en överenskommelse som gjordes 2014 gick Gamla Byn med på att godkänna namnbytet om ortsnamnet Krylbo lades till. I överenskommelsen ingick också förbehållet att om Nya Byn kom på ekonomiskt obestånd skulle namnet ändras.
Gamla Byn har, liksom Hyresgästföreningen, vid ett flertal tillfällen påtalat att Nya Byns ekonomi varit mycket dålig medan Nya Byn hävdat motsatsen.
I den nya överenskommelsen ska alltså Nya Byn byta namn och dessutom betala en halv miljon kronor till Gamla Byn. Om Nya Byn inte gör det de skrivit under på inom angiven tid ska de betala 10 miljoner kronor till Gamla Byn.
Är ni nöjda med den nya överenskommelsen, ekonomichef Örjan Bengs på Gamla Byn?
– Ja, jag menar att vi vann, Nya Byn byter namn så att vi slipper sammanblandningen och de ska inom två månader betala oss 500 000 kronor i skadestånd. Det var det här vi ville.
Nya Byn har redan ansökt hos bolagsverket om att få byta till Krylbostäder AB alternativt KrylBostäder AB. Vilket namn det till slut blir är ännu inte bestämt skriver vd Christian Kirkman-Möller i ett mail till Hem & Hyra. Om förlikningen i övrigt skriver han i översättning från danskan:
– Vi erbjöd oss att betala 500 000 kronor (cirka 5 procent av Gamla Byns krav), och eftersom våra nya investerare hur som helst skulle byta namn eftersom Nya Byns namn har haft dålig klang, erbjöd vi oss också att ändra namnet.
Christian Kirkman-Möller avslutar mailväxlingen med att lova att återkomma när ett nytt namn är klart och konstaterar:
– Vi är alltså mycket nöjda med resultatet eftersom vi vann 95 procent och Gamla Byn 5 procent av fallet. Om Gamla Byn tycker att förlikningen är bra är båda parter nöjda.
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i Borlänge, påpekar att namntvisten visserligen inte påverkar hyresgästerna eller föreningens arbete, men menar att pengarna som nu ska betalas ut kunde använts annorlunda:
– Jag vill sätta ett frågetecken för Nya Byns hantering av namnfrågan från början. De hade kunnat släppa det, tagit ett namn som inte påminner så mycket om det kommunala bostadsbolagets och istället lagt kraft och pengar på att förvalta sina fastigheter och sköta underhållet.
Marcus Kjellin påminner också om att Nya Byn nyss ingått en förlikning med företaget Promontoria som nu äger pantbreven på 27 av fastigheterna i Krylbo. Enligt den uppgörelsen ska Nya Byn senast i slutet av oktober ha betalat Promontoria 8,5 miljoner euro, cirka 86 miljoner kronor.
Vd Christian Kirkman-Möller sa till Avesta tidning i veckan angående den skulden att ”2,7 miljoner euro redan är inbetalt av Waterhouse, som äger Nya Byn. Det som är kvar är 5,7 miljoner euro som Nya Byn AB Krylbo ska betala”.
Hem & Hyra har i en mängd artiklar tidigare skrivit om Nya Byns ekonomi och Hyresgästföreningens krav på förbättringar i företagets fastigheter.
I början av april skrev vi om den anlagda branden i Nya Byns kontor på Mejerigatan i Krylbo.
I slutet av februari skrev vi om att Nya Byn utreds för bokföringsbrott.
I december i fjol skrev vi om att Hyresgästföreningen menar att Nya Byn höjt hyror utan att först förhandla.