Annons

Nya dystra siffror indikerar att bostadsbyggandet minskar

Nyheter Konkurserna inom byggbranschen ökar, vilket stärker bilden att bostadsbyggandet håller på att tappa styrfart.
Fler byggkonkurser är ännu en indikator för att luften har gått ur bostadsbyggandet.

Tillsammans med alla andra varningssignaler som har kommit den senaste tiden ger konkurserna anledning att vara orolig, säger Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg.

–  Boverkets byggmål kommer inte att uppnås, varken under rekordåret eller under kommande år, då gapet mellan antalet bostäder som behövs och vad som faktiskt kommer ut på marknaden blir större.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den senaste rapporten, som handlar om antalet konkurser, visar att de i oktober var 7 procent fler inom byggsektorn än samma månad förra året. Siffrorna, som kommer från kreditupplysningsföretaget UC, visar också att ökningen av antalet konkurser inom byggbranschen var 11 procent fler under årets första tio månader jämfört med motsvarande period förra året.

–  Byggkonkurserna fortsätter att öka och under hela året har nästan 1 000 byggbolag gått i konkurs, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Antalet företag och konkurser inom byggbranschen är en bra barometer för samhällsutvecklingen. Tittar man på UC:s siffror för förra året, som var ett rekordår för bostadsbyggandet, ser man att antalet aktiva företag inom byggbranschen ökade med 2 000.

Annons
Läs ocksåRejäl minskning av bostadsbyggandet hittills i år

De senaste månaderna har varningssignalerna för att bostadsbyggandet tappar fart kommit allt tätare. En av dessa kom från analysföretaget Industrifakta som konstaterar att antalet bygglov för flerbostadshus har rasat. Sedan årsskiftet handlar det om en minskning med 30 procent, jämfört med motsvarande period 2017. Effekterna väntas märkas nästa år och 2020.

Larmrapporter har även kommit från Sveriges Byggindustrier och Statistiska centralbyrån. Branschorganisationens prognos är att det nästa år kommer att byggas 21 500 färre bostäder än 2017. Myndigheten konstaterade i våras att minskningen började redan under årets första månader.

Martin Hofverberg anser att de kommunala bostadsbolagen bör försöka dra nytta av den begynnande lågkonjunkturen.

Läs ocksåLarmrapport: Bostadsbyggandet rasar

– För allmännyttiga bolag som är på tårna kommer det att finnas projekt att ta över till reapris, när privata aktörer försöker minska sina framtida åtaganden.

Samtidigt efterfrågar han även andra åtgärder, annars blir det omöjligt att nå Boverkets mål.

Annons

– Men det är ingen långsiktig lösning på bostadsfrågan. Vi måste se att 25 år med en finansieringsmodell där hushåll, privata företag och banker står för hela risken har gett oss ett för lågt, för dyrt och för konjunkturkänsligt bostadsbyggande, säger Martin Hofverberg.

– Lösningen är att staten tar över en del av risken från privata aktörer med förmånliga topplån till hyresrätten under lågkonjunktur. När risken för företaget och banken minskar kan bostadsbyggandet fortsätta även när priser faller, vilket på sikt kan ge oss balans på bostadsmarknaden. Och då kan vi säkra allas rätt till ett eget hem.

 

Läs också Antalet bygglov rasar – trots bostadsbristen Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.