Annons

Rejäl minskning av bostadsbyggandet hittills i år

Nyheter Bostadsbyggandet har tappat fart. Jämfört med samma period förra året är det bara Göteborg som sticker ut av storstadsområdena. Där påbörjades byggen av fler hyres- och bostadsrätter under årets tre första månader.

I Stockholm, både i själva staden och i Storstockholm, har antalet påbörjade lägenheter nästan halverats, visar de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB.

Avmattningen är inte lika stark på riksnivå. Då rapporteringen släpar efter lite har SCB räknat upp de knappt 12 700 bostäder som har rapporterats för i år, alla boendeformer inräknade, till 14 500. Jämfört med första kvartalet 2017 handlar det då om en minskning på 13 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enbart sett till lägenheter i flerbostadshus påbörjades bygget av 14 procent färre än under samma period 2017 även efter att årets siffra har räknats upp. En stor del av minskningen torde bero på att byggen av bostadsrätter har stannat av som en följd av avsvalningen av bostadsrättsmarknaden.

Annons

SCB:s siffror bekräftar Boverkets bild av läget på bostadsmarknaden. I en rapport som myndigheten släppte förra månaden är prognosen att 60 000 kommer att påbörjas under året, jämfört med 68 000 2017. Alldeles för lite, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

– Enligt Boverkets beräkningar behöver 80 000 bostäder byggas årligen från 2017 till 2020 för att räcka till den växande befolkningen. Bostadsbyggandet är högt men inte tillräckligt högt.

Annons
Läs ocksåFler lägenheter byggdes 2017 – men farhågor för en nedgång
Fakta: Påbörjade byggen i år och 2017

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.