HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Larmrapport: Bostadsbyggandet rasar

Nyheter Bostadsbyggandet rasar nästa år. Detta enligt branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. I sin senaste prognos tror man att det kommer att byggas 21 500 bostäder färre än 2017.
Foto: Gry Ellebjerg
Bostadsbyggandet minskar dramatiskt, enligt en ny prognos.

Den förväntade minskningen motsvarar en tredjedel av allt bostadsbyggande förra året. Detta trots att högkonjunkturen inte anses vara över, utan bara på väg nedåt. Än värre blir det om man har Boverkets analys i minnet: 67 000 bostäder om året måste byggas till och med 2025.

Bolånetak och amorteringskrav är två av huvudanledningarna, hävdar branschorganisationen i sin senaste konjunkturrapport. Hyresgästföreningen är inte lika säker på orsakssambandet, men påtalar samtidigt att kreditrestriktioner inte är någon långsiktig lösning om man ska uppnå Boverkets byggmål.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Oavsett orsak kommer även de som inte är direkt berörda av de nya kraven att drabbas, säger deras vd Catharina Elmsäter-Svärd.

– En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år. Det sjunkande bostadsbyggandet kommer få spridningseffekter i övriga ekonomin.

– Unga vuxna trycks ut på den osäkra andrahandsmarknaden och tvingas hyra för 10 000 kr i månaden eftersom man inte får lån till en bostadsrätt som skulle kosta 8 000 kr i månaden, säger hon och lägger till att färre då får möjlighet att spara inför ett framtida lägenhetsköp.

Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

Hyresgästföreningen ser på rapporten med oro och kräver att staten vidtar åtgärder.

– Hyresgästföreningen föreslår att staten går in med statliga topplån för nya hyresrätter, för att balansera den kommande lågkonjunkturen, hålla uppe byggtakten och bygga med rimliga hyror, säger chefsekonomen Martin Hofverberg.

–En hel finansieringsmodell är i gungning. Byggtakten faller samtidigt som behovet kvarstår, det är ett misslyckande som visar att marknaden inte klarar byggandet utan att samhället är med och delar risken.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt
Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.