HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Larmrapport: Bostadsbyggandet rasar

Nyheter Bostadsbyggandet rasar nästa år. Detta enligt branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. I sin senaste prognos tror man att det kommer att byggas 21 500 bostäder färre än 2017.
Foto: Gry Ellebjerg
Bostadsbyggandet minskar dramatiskt, enligt en ny prognos.

Den förväntade minskningen motsvarar en tredjedel av allt bostadsbyggande förra året. Detta trots att högkonjunkturen inte anses vara över, utan bara på väg nedåt. Än värre blir det om man har Boverkets analys i minnet: 67 000 bostäder om året måste byggas till och med 2025.

Bolånetak och amorteringskrav är två av huvudanledningarna, hävdar branschorganisationen i sin senaste konjunkturrapport. Hyresgästföreningen är inte lika säker på orsakssambandet, men påtalar samtidigt att kreditrestriktioner inte är någon långsiktig lösning om man ska uppnå Boverkets byggmål.

Läs ocksåOckupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt”Kvinnans hyresgäster ville inte flytta, bytte lås och bodde kvar. Kvinnan dömdes då att betala 180 000 kronor, något hennes juridiska ombud, Anders Björngreen, är kritisk till.

Oavsett orsak kommer även de som inte är direkt berörda av de nya kraven att drabbas, säger deras vd Catharina Elmsäter-Svärd.

– En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år. Det sjunkande bostadsbyggandet kommer få spridningseffekter i övriga ekonomin.

Annons

– Unga vuxna trycks ut på den osäkra andrahandsmarknaden och tvingas hyra för 10 000 kr i månaden eftersom man inte får lån till en bostadsrätt som skulle kosta 8 000 kr i månaden, säger hon och lägger till att färre då får möjlighet att spara inför ett framtida lägenhetsköp.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Hyresgästföreningen ser på rapporten med oro och kräver att staten vidtar åtgärder.

– Hyresgästföreningen föreslår att staten går in med statliga topplån för nya hyresrätter, för att balansera den kommande lågkonjunkturen, hålla uppe byggtakten och bygga med rimliga hyror, säger chefsekonomen Martin Hofverberg.

Annons

–En hel finansieringsmodell är i gungning. Byggtakten faller samtidigt som behovet kvarstår, det är ett misslyckande som visar att marknaden inte klarar byggandet utan att samhället är med och delar risken.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”
Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.