Annons

”Nya energikrav stoppar nödvändigt underhåll”

Nyheter ​Var fjärde allmännyttigt bostadsbolag kommer inte att klara de planerade kraven på energibesparingar. Följden kan bli att husen får förfalla i stället, tror Sabo.

Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda vad som skulle hända om man kräver att alla hus som byggs om eller renoveras ska bli lika energieffektiva som nybyggda hus.

Annons
De allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo har snabbutrett konsekvenserna för de egna bolagen och kommit fram till att ungefär en tredjedel skulle klara sådana krav utan problem. Det är de som har god ekonomi och stor efterfrågan på lägenheter.
– De gör också mer energibesparande åtgärder redan i dag, för det lönar sig för dem. Men de bolag som har många tomma lägenheter eller mycket dålig ekonomi kan få stora problem att klara sådana krav, säger Ulrika Jardfelt, chef för fastighetsutveckling på Sabo.
 
Hon tror inte att kraven nödvändigtvis skulle innebära höjda hyror i dessa bolag, eftersom de redan innan har svårt att få alla lägenheter uthyrda.
– Risken är i stället att vissa nödvändiga renoveringar inte genomförs, eftersom energikraven skulle gälla i samband med att fastigheter byggs om eller renoveras.
Många av de hus som byggdes i miljonprogrammet och inte har renoverats ännu är dåligt isolerade och har hög energiförbrukning. Det skulle, enligt Sabo, kosta minst 70 miljarder kronor att göra dem energieffektiva.
 
Socialdemokraterna föreslog i veckan att staten skulle ge räntefria lån, bidrag eller skattelättnader till fastighetsägare i miljonprogramsområdena, som deltar i program för energieffektivisering.
Ulrika Jardfelt tror att räntefria lån skulle göra att många fler fastighetsägare kunde klara de planerade energikraven. Men inte alla.
– De som har låg soliditet, låga värden på sina fastigheter kan ändå inte ta ytterligare lån, även om de är räntefria. Då skulle de gå i konkurs.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.