Annons

Nya hyresregler klara att klubbas

Nyheter Till slut kom den: Propositionen som ska styra hyressättningen och villkoren för de allmännyttiga bostadsbolagen. – Ett historiskt steg för att råda bot på bostadsbristen, säger bostadsminister Mats Odell (KD). ​
Det har gått snart fem år sedan Fastighetsägarna anmälde Sverige till EU-kommissionen för att vår bostadspolitik gynnar de kommunala bostadsbolagen på bekostnad av de privata fastighetsägarna. Anmälan satte i gång en intensiv debatt, som till slut renderade i att Hyresgästföreningen, Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation och Fastighetsägarna, som organiserar de privata hyresvärdarna, satte sig ner vid förhandlingsbordet. När de gick därifrån hade parterna träffat en överenskommelse som till stora delar är grunden till den proposition som bostadsminister Mats Odell presenterade i dag. Och att Fastighetsägarna lovat att ta tillbaka sin anmälan till EU-kommissionen.
 
De kommunala bostadsbolagens hyror ska inte längre vara grunden för vad de privata värdarna ska få sätta för hyror. Även dessa ska från och med nästa år förhandlas med Hyresgästföreningen.
En skyddsregel ska införas i de fall där det finns risk att hyrorna höjs snabbt. Däremot kommer regeringen inte att ta bort det så kallade påtaglighetsrekvisitet, vilket innebär att en privatägd hyresrätt kan få ha upp till fem procent högre hyra än en likvärdig kommunalt ägd lägenhet. Kritiker, däribland Hyresgästföreningen, ser en risk i att regeln kan användas för att ”saxa upp” hyrorna för de privata lägenheterna med fem procent per år.
– Vi är mycket kritiska till att regeringen inte tar bort påtaglighetsrekvisitet. Det är en rest från det gamla hyressättningssystemet, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman. 
Bostadsminister Mats Odell ser inte den risken.
– Men om det skulle bli så finns det verktyg att korrigera regelverket.
 
Då Hyresgästföreningen står bakom den överenskommelse som ligger till grund för propositionen är man inte oväntat överlag positiv. Dock är man kritisk till att skyddsregeln mot kraftiga hyreshöjningar inte gäller fullt ut vid renoveringar.
– En skyddsregel måste förstås gälla även vid standardhöjande åtgärder, annars blir förslaget alldeles för tandlöst, säger Barbro Engman.
I och med förslaget, som antas av riksdagen senare i år, tror bostadsminister Mats Odell att det ska byggas betydligt fler hyresrätter än i dag.
– Våra nordiska grannländer har ungefär de här reglerna. Där har det byggts nästan dubbelt så många hyresrätter per invånare som det gjort i Sverige de senaste 20 åren, säger Mats Odell.

Annons
Annons
Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.