Annons

Mäklare varnas efter affär med hyreshus

Johanneshov En mäklare i Johanneshov har fått en varning av fastighetsmäklarinspektionen. Hyresgästföreningen får därmed rätt i sin kritik mot mannen som varit ansvarig för hanteringen av fastigheten.
Foto: Roger Rosenlund
Mäklaren har själv en hyresfastighet men nu varnas han i sin roll som mäklare.

Hyresgästföreningens anmälan till fastighetsmäklarinspektionen reste ett antal frågetecken där den mest centrala var ett rekommenderat brev som mäklaren inte hämtat ut enligt de regler som gäller. Men det var den underliggande betydelsen av att inte ha hämtat ut sina handlingar som var det allvarliga.

Huset på Forsskålsgatan består av 22 bostadslägenheter. Men åtta av dem har fastighetsägaren upplåtit i andra hand, enligt anmälan. Med fastighetsägaren som hyresvärd och hyresgästerna som andrahandshyresgästen. Dessa avtal ska ha sagts upp utan att något skäl har angetts helt felaktigt eftersom hyresgästerna borde ha haft vanligt besittningsskydd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varför och vilken betydelse det kan ha? Det skulle kunna utgöra en stor skillnad i värdet på fastigheten vid den försäljning som stod för dörren och det är något som är allmänt känt i den här typen av affärer. Dessutom ställdes hyresgäster utan det lagskyddade kontrakt de borde ha.

Annons

Sammantaget allting anser inspektionen att mäklaren borde haft ett ansvar att se till att brevet hämtades ut. Och att det är så allvarligt att det ligger till grund för en varning.

Bengt Öhman, jurist på hyresgästföreningen tycker att beslutet  borde ha varit strängare.

Annons
Läs ocksåÖverfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare

– Mäklare ska inte slippa ifrån sitt ansvar bara att genom att hålla sig undan och sticka huvudet i sanden. För hyresgästerna är det av väsentlig betydelse att mäklaren lämnar sanningsenlig uppgifter till köpare av huset, det kan vara skillnaden mellan att ha en bostad eller vara hemlös.

Läs också Robin försvarade granne i psykisk kris – hotades med vräkning Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.