HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nykvarnsbostäder säger upp boinflytandeavtal

Nykvarn Bostadsbolaget Nykvarnsbostäder säger upp boinflytandeavtalet med Hyresgästföreningen. Nu pågår diskussioner om hur mycket av dagens 150 000 kronor föreningen ska få i framtiden.

Det nuvarande boinflytandeavtalet är uppsagt och i nuläget finns inget nytt avtal mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Nykvarnsbostäder.

Totalt innehåller avtalet stöd på 150 000 till fritidsaktiviteter för hyresgäster, föreningslokaler och en verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen som hjälper hyresgästerna att få inflytande över olika boendefrågor.

Läs ocksåKattoaletten blev en ny picknickplats

Ann Söderström, vd på bolaget, förklarar varför avtalet sagts upp.

– Vi känner inte att vi har fått ut det vi har velat av samarbetet med Hyresgästföreningen. Till exempel har vi satt upp mål i vår handlingsplan som vi inte har nått, säger hon. 

Hittills har samarbetet handlat om bland annat samråd i samband med ombyggnation, trygghetsarbete, aktivitetsdagar i bostadsområden och gemensamma städdagar.

Läs ocksåDe räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön

Ann Söderström betonar att hon haft bra samtal med Hyresgästföreningen efter att avtalet sagts upp och vill fortsätta samarbetet i någon form även i framtiden.

– Vi kanske ska göra färre saker i framtiden och satsa mer på dem. Då kan vi samarbeta med Hyresgästföreningen på vissa områden men inte på andra. Vi har nyligen träffats för att hitta ett bra upplägg för fortsatt samarbete, säger hon.

Fram till nu har Nykvarnsbostäder och Hyresgästföreningen förhandlat fram att föreningen ska få cirka 150 000 kronor för 2015. Men hur mycket Nykvarnsbostäder kommer att vara villiga att betala nästa år vet Ann Söderström inte i dagsläget.

Läs ocksåSänkt betyg för hyresvärdar i VästsverigeBostadsområde med skylten "Välkommen till Södra Lövgärdet. Victoria Park."

– Det jag kan säga är att som det ser ut i dag kommer det inte att se ut nästa år. Men de delar av vårt samarbete som är bra vill vi självklart behålla, säger hon.

Mattias Rosenqvist, chef för boutvecklingsenheten på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker det är tråkigt att Nykvarnsbostäder säger upp boinflytandeavtalet.

– De har förklarat att det beror på ett ansträngt ekonomiskt läge i bolaget och att de därför vill pröva att sköta det själva. Men jag tror inte representanter för bolaget kan representera hyresgästerna på samma sätt som vi, säger han.

Nykvarnsbostäder är inte första bolaget i länet som säger upp boinflytandeavtalet med Hyresgästföreningen. Under 2013 sade Telge Bostäder upp ett avtal värt lite över en miljon kronor.

– Men vi ser ingen trend i Stockholms län att fler och fler vill säga upp boinflytandeavtal. Däremot är det en generell trend i landet att bolagen säger upp avtalen och gör arbetet i egen regi med varierande resultat, säger han.

 

Läs också Sidra från Motala får träffa sin hyresvärd vid kastanjen Läxhjälp prio när hyresgäster i Biskopsgården får bestämma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.