HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Läxhjälp prio när hyresgäster i Biskopsgården får bestämma

Göteborg Hyresgästerna i Biskopsgården styr en del av Bostadsbolagets budget i höst. Mest röster fick Gladys Velardes förslag om läxhjälp. Det blir även matträffar, djurparksresa och mer häng på Orkanen.
Hyresgästen Gladys Velarde står i dörren till Bostadsbolagets gemensamhetslokal Orkanen i Norra Biskopsgården.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Bostadsbolagets lokal på Godvädersgatan 24 rymde tidigare en livsmedelsbutik, men har nu förvandlats till gemensamhetslokalen Orkanen. Under hösten utökas aktiviteterna här, enligt den boendebudget som invånarna själva fått bestämma över. Hyresgästen Gladys Velardes förslag om läxhjälp för både barn och vuxna fick flest röster.

Det kallas boendebudget, och enligt Bostadsbolaget själva är den kommunala hyresvärden först i Norden med att prova det.

Tanken är att låta hyresgästerna själva bestämma över 100 000 kronor i bolagets budget för Norra Biskopsgården, där bolaget har 1 700 lägenheter. Pengarna ska förbrukas i år, och gå till sociala aktiviteter.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

Alla boende som är över tio år gamla har fått lämna förslag. Därefter har de fått rösta. Mest populärt blev förslaget om läxhjälp för både barn och vuxna, en idé som lyfts fram av hyresgästen Gladys Velarde.

Porträttbild Gladys Velarde
Gladys Velarde

– Jag är jätteglad att så många röstade. Invånarna vill detta. Vi måste representera dem. Det är vi som bor här som ser vad som är fel, säger hon.

Gladys Velarde bor själv på Klarvädersgatan och är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Solglimten. Föreningen har erbjudit läxhjälp i sin föreningslokal i flera år, men fick till slut pausa i brist på ideella krafter.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.

– Folk i området frågade när det skulle börja igen. Men man måste få fler folk att engagera sig. Jag ville att föräldrarna skulle göra det, och inte bara skicka dit sina barn. Det blir som ett fritids, säger Gladys.

Eftersom årets boendebudget räcker till mer än läxhjälp har Bostadsbolaget lovat att genomföra ytterligare tre framröstade förslag under hösten: matträffar, en resa till Borås djurpark och utökade öppettider i gemensamhetslokalen Orkanen.

Bostadsbolaget har sedan tidigare ett avtal om boinflytande med Hyresgästföreningen. Det innebär att bolaget varje år avsätter hyrespengar för att hyresgästerna ska kunna påverka sitt boende. Pengarna fördelas i samråd med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

Men den nya boendebudgeten konkurrerar inte om de hyresgäststyrda pengarna, menar Bostadsbolagets utvecklingsledare Hilda Wenander. Snarare ska den ses som ett extra tillskott.

– Även om man jobbat med boinflytande en längre tid finns det fortfarande väldigt stora behov. Det här är en möjlighet att göra ännu fler av de saker som hyresgästerna önskar, säger hon.

Boendebudgeten ser också ut att återkomma 2020.

– Det är ett pilotprojekt under det här året, men vi planerar att göra det även nästa år för vi tycker det har fallit väl ut, säger Hilda Wenander.

Fakta: Boendebudget i Norra Biskopsgården
  • Alla hyresgäster hos Bostadsbolaget i Norra Biskopsgården fick i våras lämna förslag på sociala aktiviteter. Kraven var att idén skulle komma många hyresgäster till del och öka gemenskapen, och att man själv skulle vilja vara med när aktiviteten genomfördes.
  • Elva förslag bedömdes uppfylla kriterierna. Bostadsbolaget hjälpte till att sätta en prislapp. Förslagen visades på Boservice och i gemensamhetslokalen Orkanen i ett par veckor. Många kom och tittade, ungefär 100 personer röstade.
  • Alla aktiviteter utom utflykten äger rum i Orkanen, tidigare en livsmedelsbutik på Godvädersgatan 24. Den bemannas i dag av Bostadsbolagets trygghetsvärdar en eftermiddag/kväll i veckan. Här erbjuds även dans, samt gruppträning och träffar för kvinnor och tjejer.
  • Boendebudgeten i Norra Biskopsgården är framtagen i samarbete med Digidem lab, en icke vinstdrivande förening som jobbar med digital demokrati.
Läs också Tusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.