HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nynäshamnsbostäder ska fixa lägenheter till 94 nyanlända

Nynäshamn Nynäshamns kommun vill att Nynäshamnsbostäder hjälper till att ordna fram bostäder åt 94 nyanlända flyktingar. ”Jag vet inte hur vi ska lösa det”, säger Annika Kurtsson på bolaget.

Den första mars började en ny lag gälla som kräver att kommunerna ordnar fram bostäder åt nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd. Nynäshamns kommun vill lösa situationen genom att ge det kommunala bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder i uppdrag att ordna fram bostäder.

Totalt ska kommunen ordna bostäder åt 104 personer under 2016, men Nynäshamnsbostäders informationsansvarige Annika Kurtsson, säger att vissa nyanlända har fått en bostad och att det återstår att få fram bostäder till 94 personer.

Läs ocksåEfter lägenhetsbrand - krävs på 230 000

– Vi har fått förslag till uppdrag från kommunen men ingenting är klart, säger hon.

Hur ska ni lösa det?

– Jag vet inte, säger hon.

Läs ocksåSpråket nyckeln till jobb hos hyresvärden

Enligt förslaget från kommunen ska bolaget dela med sig av sina egna lägenheter, men även förmedla lägenheter från privatvärdar och försöka få privatpersoner att hyra ut rum eller dylikt. Bolaget ska även besiktiga bostäderna och hyresförhandla med privatpersoner.

– Vi har fått ett förslag men inte tagit upp det i styrelsen ännu så jag vet inte hur den ställer sig till det här, säger hon.

Kommer de att få förtur i er bostadskö?

Läs ocksåNu startar Stadsmissionen en bostadskö för ensamkommande

– Ingenting är klart ännu, det är bara ett förslag som vi inte har tagit ställning till men det kommer inte att ramla ner lägenheter från himlen, säger hon.

Bostadsbristen är stor i Nynäshamn och den genomsnittliga kötiden är närmare sju år. Ytterligare en sak som försvårar möjligheten att få en lägenhet är att bolaget genomför cirka 100 stambyten och därför behöver evakueringslägenheter.

Christian Wigren, flyktingsamordnare på Nynäshamns kommun, vet inte om förslaget kommer att bli verklighet.

– Vi ska förhoppningsvis ha ett möte med Nynäshamnsbostäder före sommaren och i nuläget vet jag inte om de kommer att tacka ja eller inte. Om de säger nej till allt eller vissa delar så får vi se hur vi vi går vidare.

Ni föreslår att Nynäshamnsbostäders lägenheter ska gå till nyanlända. Betyder det att de ska få förtur?

– Man kan tänka sig en lösning där en viss andel av deras bostäder går till nyanlända. Men det är en känslig fråga eftersom det är bostadsbrist och nyanlända ställs mot andra personer som har stort behov av en bostad, säger han. 

Läs också Stekte potatis – krävs på en miljon i skadestånd Kommunen placerade nyanlända i utdömt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.