Annons

Ny dom: ”Dumpade” familj i grannkommun – slipper ansvar

Nyheter Den nyanlända familjen skulle ha bott i Staffanstorp, men kommunen fixade hyreskontrakt i Malmö. Nu vilar allt ansvar hos den nya kommunen, beslutar kammarrätten. Domen befaras göra det enklare att utöva så kallad social dumpning – att skicka iväg socialt utsatta personer till andra kommuner.
Foto: Gry Ellebjerg/Montage

I början av året uppmärksammades en boendetvist mellan två kommuner stort i flera av landets tidningar. En nyanländ familj hade anvisats till skånska Staffanstorp i slutet av 2017, i enlighet med den så kallade bosättningslagen.

Staffanstorp, som enligt lag var skyldig att erbjuda tak över huvudet åt familjen, började i stället att leta efter tillfälliga bostäder i andra kommuner.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Valet föll till slut på en lägenhet i Malmö kommun.

När etableringstiden på två år löpt ut tyckte Staffanstorp att man gjort sitt. Kommunen sa upp bostadskontraktet i Malmö och svarade bestämt nej till att hjälpa familjen med ett fortsatt kontrakt. Motiveringen löd att eftersom familjen aldrig bott i Staffanstorp var det framöver Malmö kommuns ansvar att tillhandahålla en bostad åt de nu hemlösa människorna.

Förvaltningsrätten gav dock Staffanstorp smäll på fingrarna. Eftersom denna kommun rent formellt varit bosättningskommun under etableringstiden vilade ansvaret fortfarande hos dem.

Läs ocksåVägrade dumpas till Hagfors – nu har Björn förstahandskontraktÅlands-Björn bodde på färja för att slippa social dumpning.
I slutändan föll bostadsansvaret på Malmö – eftersom familjens anknytning till kommunen ansågs starkare.

Staffanstorp tyckte dock att domen var så pass otydlig att man valde att överklaga.

För några dagar sedan gav kammarrätten sin syn på saken – och vänder nu på steken.

Enligt den högre domstolen är det tvärtom Malmö som ska se till att familjen får en bostad. Detta eftersom personerna vid det här laget bott en lång tid i Malmö, samt eftersom både barn och föräldrar studerar på orten.

Annons
Läs ocksåAdam och Zara tvingades flytta från hemkommunen mot sin vilja: "Vi skulle bara bort"Adam och Zara Taha vägrade social dumpning

– Ansvaret för att familjen fick det stöd och den hjälp som de behövde när etableringstiden gick ut låg inte längre på Staffanstorp utan på Malmö, säger kammarrättslagmannen Gertrud Forkman.

Med andra ord: familjens anknytning till Malmö anses vara starkare än till Staffanstorp.

– Då följer det av socialtjänstlagen att Malmö kommun är bosättningskommun och ansvarig för att ge familjen det stöd som lagen kan ge rätt till.

Beslutet väntas ha stor betydelse för kommuner som utövar så kallad social dumpning, genom att hänvisa socialt utsatta människor till andra delar av landet.

Doris Öhlund, verksamhetschef för individ och familjeomsorgen i Robertsfors, varnar för fenomenet. Detta eftersom människorna som ”dumpas” ofta saknar jobb samt ekonomiska resurser och därför riskerar att fara illa.

– Eftersom inte kommunen godkänner försörjningsstöd som inkomst hamnar de hos mindre nogräknade privata hyresvärdar. Det kan vara oseriösa fastighetsägare och lägenheterna saknar den mest grundläggande standarden.

Christian Sonesson (M), kommunstyrelseordförande i Staffanstorp, är nöjd med domen. Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö, undersöker i sin tur möjligheten att överklaga.

Kammarrättsdomen upprör Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd i Malmö, som anklagar Staffanstorp för att systematiskt smita undan sitt ansvar.

Annons

– Det är varken rimligt eller schysst att agera så. Men finns det kryphål i lagen försöker vissa hitta dessa för att komma undan ansvaret. Och de som i slutänden får lida är de familjer det gäller, som blir en del av den här flyttkarusellen, säger han.

Förhoppningen från Malmös håll är överklaga kammarrättens beslut.

– Vi undersöker saken just nu men det är viktigt att överklaga om det går eftersom de är en principiellt viktig fråga. Alternativet för oss är att påverka rikspolitiken att täppa till den här hålet, säger Sedat Arif.

I Staffanstorp är man nöjd med domen och värjer sig mot att det skulle handla om social dumpning.

– Jag tycker inte att vi dumpar folk i Malmö. Nyanlända är mobila och kan flytta precis som alla andra människor. Särskilt efter två år när etableringstiden är över och vårt ansvar tar slut. Då är det socialtjänstlagen som tar vid, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Läs också Värd anklagas för att erbjuda social dumpning i slitna hus: "Bedrövligt skick" Kackerlackor och slitna trapphus - hit skickar storstadskommunen de fattigaste: "Ser inga problem" Var tredje kommun mottagare för social dumpning - Mia fick enkel biljett till kackerlacks-hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.