Annons

Hyresgäst eldade upp grannens barnvagn och kokade ”raketbränsle” på spisen

Nynäshamn Mannen tände eld på en barnvagn i trapphuset och slog sönder grannens dörr. Lägg därtill att han kokade "raketbränsle" på spisen så att brandkåren fick rycka ut. Räcker det som skäl för att hyreskontraktet ska ryka? Nu har hovrätten sagt sitt.
Foto: Polisen
I trappuppgången syns brännmärken och rester från barnvagnen som brann och i en hyresgästs lägenhet hittades en gasbrännare och tändvätska.

Det har hänt mycket konstigheter i det aktuella hyreshuset i Nynäshamn, hyresgäster har levt i något som närmast kan liknas vid en mardröm.

– Jag har varit jätterädd för att det ska hända mig och min familj något och har haft svårt att sova, säger en hyresgäst i huset som vill vara anonym för att våga berätta.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgäster i huset har fått leva med störande hög musik, borrande och bankande från en hyresgäst i huset. Men det har också förekommit mer udda händelser. En hyresgäst upptäckte till exempel en sen kväll att titthålet i ytterdörren var övermålat. Det var bara början. På natten började någon slå på ytterdörren så att den blev så förstörd att den måste bytas ut. Vid ett annat tillfälle upptäckte en hyresgäst att någon hade hällt ner klorin i brevlådan.

Grannarna i huset har också fått uppleva flera brandkårsutryckningar. Första gången var när en hyresgäst fick för sig att han i november 2019 skulle göra ”raketbränsle” av salpeter och socker på spisen, varpå något gick fel och rökutvecklingen ledde till att brandkåren fick rycka ut.

Någon månad senare, dagarna innan julafton 2019, tände någon i huset eld på en barnvagn i trappuppgången, då smälte också ett hjul på en rullator som stod bredvid.

Läs ocksåDödsvrål och grova hot - hyresgäster tvingas flytta efter störningar

Samma hyresgäst som orsakade branden i sin lägenhet dömdes senare i tingsrätten för mordbrand och skadegörelse. En dom som han har överklagat.

Annons

Händelserna gjorde att mannens hyresvärd, Nynäshamnsbostäder, sa upp mannen och krävde att han skulle flytta senast i mars 2020. Men när ärendet kom upp i hyresnämnden gav nämnden honom i ett beslut sommaren 2020 rätt att bo kvar. Hyresnämndens ordförande hade dock en skiljaktig mening och ansåg att hyresnämnden borde gått på värdens linje och att hyresgästen skulle bli uppsagd.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Men Nynäshamnsbostäder var inte nöjda med hyresnämndens beslut utan överklagade till hovrätten som nyligen gick emot hyresnämnden och beslutade att mannen ska flytta omedelbart.

Hovrätten skriver i sitt beslut att flera vittnesmål och det faktum att tändvätska och en gasbrännare hittades i mannens lägenhet, styrker att det var han som anlade branden i trappuppgången. Hovrätten menar också att det finns bevis för att hyresgästen slog sönder lägenhetsdörren.

Dessutom har hyresgästen erkänt att han orsakade sådan rökutveckling när han kokade ”raketbränsle” på spisen, att brandkåren fick komma. Hovrätten tycker att det sammantaget räcker för att hyresvärden ska ha rätt att vräka hyresgästen.

Annons

Hyresgästen är dock av en annan åsikt och hävdar att rökutvecklingen i lägenheten var en olyckshändelse, och nekar till att ha anlagt branden i trappuppgången. Han säger sig heller inte ha slagit sönder någon dörr, eller känna till något om att en granne fått klorin i brevlådan.

Ovanpå allt annat finns uppgifter om att mannen ska ha gått runt med rånarluva och vapen i trappuppgången. I hyresnämnden berättar han att han kan ha gått i rånarluva i trappuppgången någon gång. Det vapen han ska ha haft är dock ett plastvapen från teknikmagasinet som skjuter plastkulor.

Hyresgästen i hyreshuset som vill berätta om händelsen anonym, säger att det varit lugnt den senaste tiden och tror att den störande grannen har flyttat.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.