Annons

Pensionärer blev sjuka i lägenheten – tvingades bo i husvagn

Nynäshamn Ögon som varar igen, huvudvärk och blod i näsduken. Tord och Yvonne Englund mådde så dåligt i sin lägenhet att de tvingades fly. I över nio månader bodde de i en husvagn. Efter många turer upptäcktes en obehaglig överraskning i lägenheten.
Foto: Kenneth Samuelsson
Tord Englund, 78 år, och hans fru fick besvär med huvudvärk, ögon som svider och varade igen och ont i bröstet när de var i lägenheten.

Flytten från villan till hyreslägenheten blev inte som Tord och Yvonne Englund i Nynäshamn hade tänkt. De flyttade in i lägenheten i Sorunda i oktober 2018. Men det dröjde bara några månader innan Yvonne Englund kände att det började svida i ögonen.
– Jag upptäckte också att det var blod på pappret när jag snöt mig på morgonen. Men alla besvär försvann när vi åkte bort så vi misstänkte att det måste vara något i lägenheten, säger Yvonne Englund.

Kort efter började även Tord Englund få problem med tryck över bröstet och slem som han hostade upp. Det slutade med att han gick till lungläkaren, men inget fel upptäcktes.
– Vi kontaktade Nynäshamnsbostäder och sa att det måste vara något i lägenheten som gör oss sjuka. Vd:n var tillmötesgående, men det hände inte så mycket, säger Tord Englund och tillägger att de därefter har haft huvudvärk och ögon som blir röda och varar igen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han berättar att det också luktade äckligt i lägenheten och värre blev det när det regnade mycket.
– När vi tjatade på Nynäshamnsbostäder så började det hända lite saker, säger han.

Enligt handlingar som skickats in till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har Nynäshamnsbostäder genomfört flera åtgärder i lägenheten och huset sedan början på 2019. Bland annat har nya ventiler satts in i lägenheten och ventilationen kontrollerats.

Bostadsbolaget har också anlitat Ovento som har gjort fuktmätningar i krypgrunden under huset och i lägenheten. Då konstaterades att det inte var höga fukthalter i lägenheten men i grunden under lägenheten. I krypgrunden hittades också massor med bråte i form av bland annat gamla brädor som sedan togs bort. Ovento konstaterade att den troliga orsaken till problem med inomhusmiljön var att avvikande lukt från krypgrunden tränger upp i lägenheten. Enligt skrivelse från Nynäshamnsbostäder har dessa också satt in en fläkt i grunden och tätat grunden underifrån.

Läs ocksåFamiljen Steffen flyr från möglet

Annons

Men trots det har parets hälsobesvär fortsatt.
– Ja och det blev nästan värre, sedan har bostadsbolaget inte gjort något om inte vi har tjatat, säger Tord Englund.

Det slutade med att de såg sig tvingade att bo i sin husvagn. De började bo lite i husvagnen under 2019 men våren 2020 flyttade de in permanent. De åkte de totalt tio milen fram och tillbaka till lägenheten några gånger i veckan för att tvätta och hämta dricksvatten. I husvagnen har de mått bra men så fort de provat att flytta hem har besvären kommit tillbaka.
– Det räckte att vi bodde i lägenheten några dagar så blev vi jättedåliga. Jag ringde min dotter och grinade och sa vi kan inte bo i vår lägenhet, säger Yvonne Englund.

Läs ocksåHyresgäster drabbades av dålig ventilation
Kontaktade Miljö- och hälsoskyddsförbundet

Tord Englund berättar att bostadsbolaget hösten 2020 sade att de inte kunde göra något mer varpå paret kontaktade Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund i början av november förra året.
Det slutade med att Miljö- och hälsoskyddsförbundet förelade Nynäshamnsbostäder att göra en spårgasmätning för att se om det var sprickor i grunden och om ämnen kom in i lägenheten underifrån. Mätningen visade på sprickor mellan lägenhetens väggar och husgrunden. Men det konstaterades även att det var undertryck i lägenheten varpå luft sögs upp från husgrunden och in i lägenheten.

Obehaglig överraskning bakom golvlisten

Det slutar med att Miljö och hälsoskyddsförbundet i början av 2021 kräver att bostadsbolaget ska åtgärda bristerna. När golvlisterna tas bort i slutet på mars för att täta sprickorna görs en oväntad upptäckt.
– Bakom golvlisten i vardagsrummet var det fullt av svartmögel på väggen, säger Tord Englund.

Det uppdagas då att lägenheten hade haft en fuktskada 2012, långt innan paret flyttade in, och att denna troligen inte åtgärdats korrekt, varpå möglet uppstått bakom soffan där paret hade suttit och kollat på tv. Det slutade med att väggarna till badrummet revs och byttes mot nya.
– Det blev inte bra förrän vi kontaktade miljö- och hälsa, de har lite mer pondus. Hade vi inte kontaktat dem hade vi varit tvärsjuka fortfarande, säger Tord Englund.

Annons

Yvonne Englund berättar att det varit väldigt jobbigt, inte minst när de bott i husvagnen under lång tid och varit tvungna att bära vatten och skotta massvis med snö.
– Det har varit två års helvete, säger hon.

Efter skadan var åtgärdad och möglet borta flyttade de tillbaka den 30:e april.
– Det har gått ganska bra, men ibland när vi öppnar dörren till lägenheten känner vi lite lukt fortfarande, säger Tord Englund.

Kräver kompensation av värden

Nu vill de ha kompensation för att de tvingats betala hyra men samtidigt haft kostnader för att bo i husvagnen och köra bil mellan lägenheten och husvagnen.
– Kan man inte nyttja lägenheten fullt ut och det inte är vårt fel så ska man ju inte behöva betala full hyra. Vi har frågat Nynäshamnsbostäder om kompensation men de har inte erbjudit något utan sagt att vi ska återkomma med krav och det kommer vi att göra, säger han.

Hem & Hyra har ställt flera frågor till Nynäshamnsbostäder men har inte fått svar i dagsläget, vi uppdaterar artikeln med eventuella svar.

Läs också Flest mögelskador i miljonprogrammet Många fukt- och mögelskador vid inspektion Hyresgästen Monika: "Rikshem är ett skitföretag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.