Annons

Nytt samarbete för bostäder åt socialt utsatta

Nyheter Allt fler stängs ute från den vanliga bostadsmarknaden. Nu försöker kommunala och privata hyresvärdar, kommunerna och Hyresgästföreningen att hitta lösningar.

Hur tar vi ansvar för personer som har svårt att få lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden? Det är grundfrågan i den arbetsgrupp som nyligen har börjat sitt arbete.

Den består av representanter från riksorganisationerna för de kommunala och privata bostadsbolagen, kommunerna och hyresgästerna. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns flera grupper som har svårt att få bostad, bland annat missbrukare, personer som har svårt att klara sin försörjning, psykiskt sjuka, före detta fångar, våldsutsatta kvinnor och nyanlända flyktingar. Och det är problem som inte kommer att lösa sig av sig själva om vi inte agerar, säger Lena Johansson, enhetschef på Sabo och sammankallande i det så kallade fyrpartssamarbetet.

Gruppen ska studera problem, men framför allt hitta goda exempel där man lyckas ordna bostäder till dessa grupper. Det kan till exempel handla om hur kommuner samverkar med både sitt eget bostadsbolag och privata värdar  för att få fram bostäder med så kallade sociala kontrakt, där socialtjänsten är mellanhand. Det kan också handla om hur man lyckas få fler sociala kontrakt att övergå till vanliga förstahandskontrakt. Bostad först, modellen som bygger på att den som först får en fast bostad lättare kan ta tag i sina andra problem, ska också studeras.

Annons

– Vi har ett tydligt syfte: att främja och inspirera till att bostadsbolagen och kommunerna tar ett ansvar för de här frågorna. Vi vill också fokusera på att både kommunala och privata fastighetsägare måste dela på ansvaret, säger Lena Johansson.

Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Hem & Hyra skrev i höstas om att landets socialchefer tycker att det har blivit svårare för flera grupper att få en egen bostad. Den vanligaste orsaken de angav var att de kommunala bostadsbolagen har blivit hårdare i sina krav på nya hyresgäster. 

Ska ni också ta upp om det måste vara så höga krav för att få ett eget hyreskontrakt?

Annons

– Vi kommer säkert att upptäcka att man har olika kriterier, men varje bostadsbolag utformar självständigt sina egna krav, det kan inte vi som organisationer bestämma över. Det är också viktigt att vi inte tar över det som är socialtjänstens ansvar, säger Lena Johansson.

Läs ocksåHuset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”Marjo Kiviluoma sitter med sin hund i lägenheten som räddningstjänsten dömde ut. Nu har hon blivit hemlös.

Gruppen ska delvis samarbeta mer regeringens hemlöshetssamordnare. Om ett år ska en färdig rapport presenteras på en gemensam konferens.

Fakta: Fyrpartssamarbetet

Arbetsgruppen består av representanter för:

Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation.
Fastighetsägarna Sverige, de privata fastighetsägarnas organisation.
SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Hyresgästföreningen Riksförbundet.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.