HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt samarbete för bostäder åt socialt utsatta

Nyheter Allt fler stängs ute från den vanliga bostadsmarknaden. Nu försöker kommunala och privata hyresvärdar, kommunerna och Hyresgästföreningen att hitta lösningar.

Hur tar vi ansvar för personer som har svårt att få lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden? Det är grundfrågan i den arbetsgrupp som nyligen har börjat sitt arbete.

Den består av representanter från riksorganisationerna för de kommunala och privata bostadsbolagen, kommunerna och hyresgästerna. 

Läs ocksåSvalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chansSkylt på Uppsala station. Uppsala kommun ger Bostad först en ny chans. UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem. i Bakgrunden tågperrongen med ett tåg.

– Det finns flera grupper som har svårt att få bostad, bland annat missbrukare, personer som har svårt att klara sin försörjning, psykiskt sjuka, före detta fångar, våldsutsatta kvinnor och nyanlända flyktingar. Och det är problem som inte kommer att lösa sig av sig själva om vi inte agerar, säger Lena Johansson, enhetschef på Sabo och sammankallande i det så kallade fyrpartssamarbetet.

Gruppen ska studera problem, men framför allt hitta goda exempel där man lyckas ordna bostäder till dessa grupper. Det kan till exempel handla om hur kommuner samverkar med både sitt eget bostadsbolag och privata värdar  för att få fram bostäder med så kallade sociala kontrakt, där socialtjänsten är mellanhand. Det kan också handla om hur man lyckas få fler sociala kontrakt att övergå till vanliga förstahandskontrakt. Bostad först, modellen som bygger på att den som först får en fast bostad lättare kan ta tag i sina andra problem, ska också studeras.

– Vi har ett tydligt syfte: att främja och inspirera till att bostadsbolagen och kommunerna tar ett ansvar för de här frågorna. Vi vill också fokusera på att både kommunala och privata fastighetsägare måste dela på ansvaret, säger Lena Johansson.

Läs ocksåHär är intresset störst för statliga pengar till Bostad förstEn person går in genom en lägenhetsdörr, blåjeans, svart jacka, sedd bakifrån, bilden skuren så man inte ser huvud, axlar eller fötter. Sju av tio kommuner i Gävleborg har sökt pengar till att jobba med Bostad först.

Hem & Hyra skrev i höstas om att landets socialchefer tycker att det har blivit svårare för flera grupper att få en egen bostad. Den vanligaste orsaken de angav var att de kommunala bostadsbolagen har blivit hårdare i sina krav på nya hyresgäster. 

Ska ni också ta upp om det måste vara så höga krav för att få ett eget hyreskontrakt?

– Vi kommer säkert att upptäcka att man har olika kriterier, men varje bostadsbolag utformar självständigt sina egna krav, det kan inte vi som organisationer bestämma över. Det är också viktigt att vi inte tar över det som är socialtjänstens ansvar, säger Lena Johansson.

Läs ocksåArboga enda nya kommunen i länet i Bostad först-satsningLåd med nyckelknippa hängande från, dörrhandtag, dörr i brunt trä, ljusgrå vägg. Bostad först.

Gruppen ska delvis samarbeta mer regeringens hemlöshetssamordnare. Om ett år ska en färdig rapport presenteras på en gemensam konferens.

Fakta: Fyrpartssamarbetet

Arbetsgruppen består av representanter för:

Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation.
Fastighetsägarna Sverige, de privata fastighetsägarnas organisation.
SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Hyresgästföreningen Riksförbundet.

Läs också Förbjöd kvinna sällskap och öl hemma – läxas upp rejält av JO Tonårens dyra mobilabonnemang gör 23-årige Max hemlös

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.