Annons

Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Strömsund När grävskoporna kom för att riva huset på Lasarettsvägen blockerade Backe­borna ­vägen. I nio dagar och nio ­nätter höll de vakt – tills ­kommunen backade. Men ­slaget om hyreshusen är ännu inte vunnet. I höst kan striden ta ny fart.
Foto: Åsa Eriksson
Orubbliga. Byborna i Backe har fått nog av rivningar. De är beredda att fortsätta strida för att få äga och förvalta kommunens bostäder.

Att stoppa rivningarna är bara första steget. Backeborna vill även köpa alla hyresfastigheter på orten av kommunen.

Svante Westin är entreprenör och äger sedan tidigare sju hyres­hus i Backe. Tillsammans med ortsborna vill han satsa ytterligare.
– Vi tänker starta ett aktiebolag tillsammans där vi alla äger och hjälps åt. Det ska inte vara vinstdrivande utan allt ska gå till investeringar som gynnar de som bor här, säger han.
Idén presenterades redan för ett år sedan för SHB, Strömsunds Hyresbostäder, när det började pratas om rivningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Svante Westin

Men SHB ville då hellre riva än sälja, för att undvika konkurrens.
– Om vi säljer så finns det en risk att vi förlorar ännu fler hyresgäster till den nya hyresvärden. Då måste vi kanske riva ett annat hus, resonerade vd Stefan Jönsson i september 2020.
Många fann den sortens politik obegriplig och protesterna blev allt mer högljudda.

Debatten stärkte byandan och Backeborna blev alltmer sammansvetsade. När grävskoporna kom för att riva den så kallade ”läkarvillan” i juni gick Backeborna man ur huse och ockuperade gräsmattan utanför för att stoppa maskinernas framfart.
– Vi satte upp ett partytält och flera personer var alltid på plats, dygnet runt, berättar Eivor Olofsson Segersten, som ägnat åtminstone 20 år i hyresrätt sedan hon flyttade hit 1969.

Eivor Olofsson Segersten är en av många som engagerat sig i kampen om de sista kommunalägda hyreshusen i Backe.

Bostadsbolagets argument att riva hyreshus för att minska vakanserna avfärdas av samtliga ockupanter.
– SHB saknar viljan att bli bättre och att hitta lösningar. För dem är vakanser ett problem, för oss är det en tillgång, säger Svante Westin.

Hur menar du då?
– Förutsättningen för att få hit fler som vill bo här är ju att det finns bostäder. Genom att ta tillvara på lokala resurser kommer vi utveckla byn och locka hit fler invånare och få en positiv spiral.

Jonte Abrahamsson, 25 år, är en av de yngre inflyttarna på senare tid. För fyra år sedan flydde han Bromma i Stockholm för ett lugnare naturskönt liv i norr.
– Jag har släkt här, men det var egentligen inte av den anledningen jag valde att flytta hit. Storstäder är inte för alla. Stressen kräver is i magen och det är svårt att återhämta sig i en anlagd stadspark. Jag ville ha riktig skog och natur.

Nattlogi. Jonte Abrahamsson sov ett dygn i tält och tre dygn i husvagn under ockupationen.

Jonte gick bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, men bytte bana efter examen och började plugga till undersköterska istället.
– Jag är inte riktigt klar med utbildningen än, men fick jobb direkt som nattundersköterska när jag flyttade hit till Backe.

Annons

Efter beskedet om tillfällig vapenvila har Backeborna dragit sig tillbaka för att ladda om.

Hur ser ni på möjlig­heterna att få köpa ­husen i höst?
– Det känns ju som att de kommer att ge med sig nu… annars är vi beredda att fortsätta kampen, säger Eivor Olofsson Segersten.

Ockupanterna tvingade alltså bostadsbolaget SHB till reträtt. Åtminstone tillfälligt.
– Att ta hjälp av polisen för att få bort människorna från fastigheten skulle känts väldigt märkligt, säger ordförande Bengt Bergqvist.

Läs ocksåHyresgäster åker ut när värden hellre river än säljer - för att slippa konkurrens
SHB:s styrelseordförande Bengt Bergqvist (t v) och vd Stefan Jönsson (t h) i samband med nybygget i Hammerdal 2019.

Antalet kommunala lägenheter i Strömsund har halverats sedan början av 90-talet.

Trots vissa satsningar och byggen på större orter som Hammerdal och centralorten Strömsund de senaste åren har cirka 800 lägenheter försvunnit med tiden och många byggnader jämnats med marken.
– Vi har över 400 personer i bostadskön, men det råder ingen brist på lägenheter. Problemet är att husen står på fel plats. Ingen vill bo på de mindre orterna, menar Strömsunds Hyresbostäders ordförande Bengt Bergqvist.

Det är alltså för att de inte finns tillräcklig efterfrågan på vissa mindre orter som alltfler rivningar, i bland annat Backe fem mil från Strömsund, ansetts nödvändiga enligt majoriteten i styrelsen.
– Det är för mycket som står outhyrt och kostar pengar. Vårt agerande är för att bidra till Backes framtid, säger Bengt Bergqvist.

Läs ocksåFörsta bygget i Hammerdal – på nästan 40 år

Från början var tanken att riva totalt 20 lägenheter. Två hus på Bagges väg revs i fjol, men den planerade rivningen av ”läkarvillan” på Lasarettsvägen och de tolv lägenheterna på Strandvägen stoppades i juni.

Annons
Rivningshotade Strandvägen

Rivningsbesluten uppmärksammades i ett flertal artiklar i media, men till slut var det alltså Backebornas agerande som fick styrelsen att tänka om?
– Vi kunde inte se det rimliga i att koppla in polisen i ett sånt läge, vilket hade varit nästa steg. Då valde vi att avbryta rivningen.

Frågan om en fastighetsförsäljning kommer att tas upp i kommunfullmäktige i höst.
– En risk- och konsekvensanalys ska göras för en eventuell försäljning av hela beståndet i Backe, säger Bengt Bergqvist.

Utredningen kommer att avgöra om Backeborna får köpa de 56 lägenheter som finns kvar på orten.

Om de nekas råder det ingen tvekan om att engagerade ortsbor med Svante Westin i spetsen är redo att ta upp kampen igen.

Läs också Strömsund: "Hurra! Vi har också bostadsbrist!" SHB köper ännu fler hus i Hammerdal Höga hyror kan komma att sänkas i Hammerdal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.