Annons

Odell vill lyssna på barnen

Nyheter ​Jag gjorde ett misstag som inte bjöd in ”Sveriges Makalösa Föräldrar” att yttra sig över utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna”. Jag beklagar detta, förklarade kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd) vid fredagens interpellationsdebatt.
Riksdagsledamoten Matilda Ernkrans (s) från Hallsberg hade efterlyst ett bredare remissunderlag och konstaterade att Hyresgästföreningen var den enda folkrörelse som var inbjuden.
– Jag håller med om att barnperspektivet är viktigt, svarade Odell. Och jag utgår från att Socialstyrelsen och Boverket, och många andra av nittiotalet tillfrågade kommuner och myndigheter, för fram även sådana synpunkter som berör barnen.
– Dessutom står det var och en fritt att komma med synpunkter. Även yttranden som vi inte bett om kommer att beaktas i det fortsatta arbetet.
– Däremot beklagar jag att ”Sveriges Makalösa Föräldrar” inte är med på remisslistan. Det är ett misstag som jag ska rätta till.
”Sveriges Makalösa Föräldrar” är en organisation för ensamstående föräldrar och deras barn.
 
Riksdagsledamoten Sylvia Lindgren (s) från Stockholm ville veta vad Odell tänkte göra för att ta tillvara hyresrättens alla fördelar, och för att göra det möjligt för den som så önskar att hyra sin bostad i framtiden.
– Snart finns inga hyresrätter kvar, hävdade Lindgren och uppmanade Odell att titta i fredagens nummer av Dagens Nyheter.
– Där finns en bilaga på ett halvt kilo med bostadsrättsannonser. Men annonser om byte av hyresrätt är svåra att upptäcka.
Odell svarade med att peka på socialdemokratiska försummelser i det förgångna. Sedan 1990 har antalet hyresrätter ökat med endast 4 procent, medan antalet bostadsrätter ökat med 36 procent. Under den socialdemokratiska tiden omvandlades 73 000 hyresrätter till bostadsrätter!
– Möjligheten att välja hyresrätt förutsätter att det finns en fungerande marknad för hyresfastigheter. Det finns inte i Stockholm, förklarade Odell, som frågade Lindgren om hon verkligen tror att det går att subventionera bort bostadskön.
Lindgren svarade att valfriheten är på väg bort:
– Det är absurt att använda ombildning som ett sätt att främja hyresrätten!
 
Riksdagsledamoten Egon Frid (v), Skövde, undrade vad Odell tänker göra för att människor ska kunna bo kvar i sina hyresrätter trots att hyrorna stiger när efterfrågan väger tyngre vid hyressättningen. Frid undrade också hur byggandet av hyresrätter ska kunna öka utan att hyrorna stiger.
Odell medgav att situationen på hyresmarknaden inte är bra överallt, men hävdade samtidigt att utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna är ett bra underlag för förbättringar.
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.