HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oenighet om 2021 års hyror: här har förhandlingarna strandat

Gävleborg Det kärvar i årets hyresförhandlingar. I Västerås, Hallstahammar och Sala har förhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen kört fast totalt och lämnats vidare till tredje part för medling.
Foto: Monika Steczkó
Hyresförhandlingarna mellan Salas kommunala bostadsbolag Salabostäder och Hyresgästföreningen har strandat.

Det är Mimer, Hallstahem och Salabostäder som går vidare till den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, för att avgöras där.

I Mimers fall stod parterna väldigt långt ifrån varandra. Mimer gick ner från ursprungsyrkandet 2,7 till 2,3 procent, medan Hyresgästföreningen tyckte att det räckte med 0,5 procent.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

Salabostäder yrkade på att få höja hyrorna med 2,8 procent och Hallstahem med 2,3 procent. Hyresgästföreningens Lena Jansson Nordin förhandlade med Salabostäder.

Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle

– Det var lite synd att vi inte lyckades få till en uppgörelse. I slutet skiljde det 0,25 procent men där var ingen av parterna beredda att gå längre, säger hon.

Inför årets förhandlingsomgång vädjade Hyresgästföreningen om att bostadsbolagen skulle ta hänsyn till den pågående pandemin och höja hyrorna måttligt eller inte alls. Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen gjort är sju av tio hyresgäster oroliga för hur de ska klara sin privatekonomi i samband med coronapandemin.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

Ett fåtal hyresvärdar har hittills gått på Hyresgästföreningens linje: Ljusdalshem och Fastighetsförvaltning i Norberg skippar helt hyreshöjning för sina hyresgäster nästa år och Håbohus har gått med på en rabatterad höjning för 2021.

 

 

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.

Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Läs också Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare Unobo gapar efter mycket men mister mer än halva stycket i Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.