Annons

Oenighet om 2021 års hyror: här har förhandlingarna strandat

Gävleborg Det kärvar i årets hyresförhandlingar. I Västerås, Hallstahammar och Sala har förhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen kört fast totalt och lämnats vidare till tredje part för medling.
Foto: Monika Steczkó
Hyresförhandlingarna mellan Salas kommunala bostadsbolag Salabostäder och Hyresgästföreningen har strandat.

Det är Mimer, Hallstahem och Salabostäder som går vidare till den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, för att avgöras där.

I Mimers fall stod parterna väldigt långt ifrån varandra. Mimer gick ner från ursprungsyrkandet 2,7 till 2,3 procent, medan Hyresgästföreningen tyckte att det räckte med 0,5 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Salabostäder yrkade på att få höja hyrorna med 2,8 procent och Hallstahem med 2,3 procent. Hyresgästföreningens Lena Jansson Nordin förhandlade med Salabostäder.

Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle

– Det var lite synd att vi inte lyckades få till en uppgörelse. I slutet skiljde det 0,25 procent men där var ingen av parterna beredda att gå längre, säger hon.

Inför årets förhandlingsomgång vädjade Hyresgästföreningen om att bostadsbolagen skulle ta hänsyn till den pågående pandemin och höja hyrorna måttligt eller inte alls. Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen gjort är sju av tio hyresgäster oroliga för hur de ska klara sin privatekonomi i samband med coronapandemin.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Ett fåtal hyresvärdar har hittills gått på Hyresgästföreningens linje: Ljusdalshem och Fastighetsförvaltning i Norberg skippar helt hyreshöjning för sina hyresgäster nästa år och Håbohus har gått med på en rabatterad höjning för 2021.

 

 

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

 

 

 

 

 

 

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.

Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.