HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oenighet om 2021 års hyror: här har förhandlingarna strandat

Gävleborg Det kärvar i årets hyresförhandlingar. I Västerås, Hallstahammar och Sala har förhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen kört fast totalt och lämnats vidare till tredje part för medling.
Foto: Monika Steczkó
Hyresförhandlingarna mellan Salas kommunala bostadsbolag Salabostäder och Hyresgästföreningen har strandat.

Det är Mimer, Hallstahem och Salabostäder som går vidare till den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, för att avgöras där.

I Mimers fall stod parterna väldigt långt ifrån varandra. Mimer gick ner från ursprungsyrkandet 2,7 till 2,3 procent, medan Hyresgästföreningen tyckte att det räckte med 0,5 procent.

Läs ocksåFrån Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktareEn kvinnligt dirigent dirigerar. Hon står utomhus framför en balkong. På balkongen står tre hyresgäster.

Salabostäder yrkade på att få höja hyrorna med 2,8 procent och Hallstahem med 2,3 procent. Hyresgästföreningens Lena Jansson Nordin förhandlade med Salabostäder.

Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle

– Det var lite synd att vi inte lyckades få till en uppgörelse. I slutet skiljde det 0,25 procent men där var ingen av parterna beredda att gå längre, säger hon.

Inför årets förhandlingsomgång vädjade Hyresgästföreningen om att bostadsbolagen skulle ta hänsyn till den pågående pandemin och höja hyrorna måttligt eller inte alls. Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen gjort är sju av tio hyresgäster oroliga för hur de ska klara sin privatekonomi i samband med coronapandemin.

Läs ocksåElbil inte ett alternativ för alla – här saknas det laddstolpar

Ett fåtal hyresvärdar har hittills gått på Hyresgästföreningens linje: Ljusdalshem och Fastighetsförvaltning i Norberg skippar helt hyreshöjning för sina hyresgäster nästa år och Håbohus har gått med på en rabatterad höjning för 2021.

 

 

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.

Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Läs också Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna Mer än var tionde har problem att betala hyran: "Inte hållbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.