Ökad oro på grund av trångboddhet
Antalet störningsärenden ökar, vattenförbrukningen är onormalt hög, lägenheterna slits ovanligt hårt och miljöhusen fylls snabbare än vad som egentligen är motiverat utifrån antalet hyresgäster.
Det är tecken på att det i vissa lägenheter i ett område bor fler personer än vad hyresvärden känner till.
Hos kommunala Sandvikenhus har den ökade trångboddheten blivit ett problem som företaget nu måste hantera tillsammans med kommunen och andra aktörer.
– Vi har en trend med ökat antal störningar och oro. Vi är ganska säkra på att det till en del har med boendesituationen att göra, säger vd:n Stefan Lundqvist
– Vissa störningsärenden har visat sig bero på att det exempelvis inte bor fyra personer i tvårumslägenheten, som vi trott, utan några fler.
Sandvikenhus vd vill nu utöka organisationen med en ny tjänst som boendekonsulent som ska arbeta med just de här frågorna. Styrelsen ska ta ställning till utökningen vid ett möte i nästa vecka.
– Vi kommer att behöva jobba mycket mer aktivt och förebyggande med frågor som handlar om trivsel och om hur vi ska agera i fall där det kan bli aktuellt med störningsärenden, säger Stefan Lundqvist.
– Den nya boendekonsulentens viktigaste uppgift, om tjänsten inrättas, blir att tillvarata alla hyresgästers intresse och se till att alla trivs.
– Säg att vi har ett hus med åtta lägenheter där de som bor i sju av lägenheterna störs från den åttonde för att det bor väldigt många personer där, då måste vi kunna hantera det.
Men ytterst handlar det väl om att få fram fler bostäder där folk har råd att bo?
– Jo, visst är det så. Vi ska bygga 300 lägenheter inom de närmaste åren och jag hoppas att andra aktörer också vill bidra.
Vad går det att göra åt trångboddheten mer akut?
– Lösningen måste bli dialog. Vi ska ta kontakt med de hyresgäster som berörs och få till en samverkan med andra aktörer som också jobbar med de här frågorna för att säkerställa att det totalt sett blir en bra situation i våra bostadsområden.