Annons

Okej att diskriminera lesbisk dotter

Nyheter ​Din hyresvärd har rätt att diskriminera dig. I alla fall om din hyresvärd är en familjemedlem. För den lesbiska kvinna som Hem & Hyra skrev om tidigare i veckan innebär det att hon står helt oskyddad när hennes far hotar med att chockhöja hyran på grund av hennes sexuella läggning. ”Det känns som ett slag i huvudet, har jag inga rättigheter?”, säger hon.

När fadern till kvinnan i nordvästra Skåne hotade att höja hennes hyra med 8 000 kronor i månaden om hon inte slutade med sina ”lesbiska aktiviteter” blev hon både ledsen och rädd.

─ Jag blev jättechockad. Han skäms för mig och det har han gjort sedan jag kom ut men har inte sagt något förrän nu, säger kvinnan som de senaste 16 åren har hyrt sin bostad av sin far.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Eftersom hon inte visste vart hon skulle vända sig började hon surfa på nätet och hamnade tillslut på diskrimineringsombudsmannens hemsida. Hon skickade in en anmälan men fick senare svar att de inte kunde utreda hennes ärende eftersom hon hyr sin bostad av en familjemedlem.

─ Det känns som ett slag i huvudet, har jag inga rättigheter? Det är precis som om det inte skulle ske diskriminering inom familjen men det är ju precis det det gör, det händer hela tiden, säger kvinnan.

Enligt Jamal Nijim, jurist vid diskrimineringsombudsmannen (DO), har de ingen möjlighet att hjälpa hyresgästen.

Annons
Läs ocksåMikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering

─ Att transaktioner inom familjen är undantaget diskrimineringslagen bygger på ett EU-direktiv som värnar om familjerelationerna. Varför det är på det här viset är en fråga du får ställa till regeringen, säger Jamal Nijim och berättar att den nya diskrimineringslagen trädde i kraft den 1 januari 2009 men att begränsningen i lagen fanns även innan dess.

Jamal Nijim har jobbat vid DO i tio år men det här är första gången som han får ett liknande fall. Han ställer sig själv frågande till vart kvinnan ska vända sig eftersom samma regler gäller för olaga diskriminering i brottsbalken.

─ Utifrån vårt skydd kan jag inte se att det finns någon möjlighet att skydda henne, säger han och tillägger att de kanske hade haft möjlighet att hjälpa henne om hennes far även hyrde ut bostäder till allmänheten.

Läs ocksåKfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till FröslundaKvinna som står lutad med armarna över en disk. Under henne syns bakverk.

För kvinnan i Nordvästskåne har situationen tillfälligt löst sig.

─ Min pappa har lugnat ner sig nu men man vet ju aldrig. Jag går hela tiden på spänn om det hela skulle urarta igen. Händer det ingen har jag ingen aning om vart jag ska vända mig, säger hon och berättar att hon har sparat kontraktet där det står hur mycket hyra hon skulle tvingas betala om det flyttar in en kvinna i hennes bostad.

Annons

Hem & Hyra har sökt integrationsminister Erik Ullenhag för en kommentar.

Läs även:
Vräks av pappan för att hon är lesbisk
Pappa ångrar sig – lesbisk dotter får bo kvar 

Läs också DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Hon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.