Annons

Värden vill renovera badrummen – därför protesterar de boende

Kronoberg Majoriteten av hyresgästerna underkänner de hyreshöjningar som väntar för renovering av badrum på Tegelvalvet i Växjö. Det är höjningar som Växjöbostäder och Hyresgästföreningen är eniga om. Men hyresgästerna tar strid. Hem & Hyras granskning visar därtill att det inte finns någon gällande överenskommelse.
Foto: Annika Wallsson
Hyresgästerna Pernilla Enemarkoch och Titti Tekin i Växjö företräder majoriteten av hyresgästerna i deras kvarter i kampen för att stoppa rejäla hyreshöjningar på grund av renovering av deras badrum.

Hyresgästerna Pernilla Enemark och Titti Tekin företräder hyresgästerna i 29 av de 42 lägenheter som finns i området Tegelvalvet. Duon har granskat hyresnivåer, tagit reda på sina rättigheter och vänt sig till hyresnämnden för att få uppgörelsen mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen prövad.

– Vi får se hur det går. Men det brukar vara väldigt svårt för den lilla människan att hävda sig, inte minst mot ett så stort bolag som Växjöbostäder, säger Titti Tekin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden anser att det finns en del oklarheter i vad som egentligen ska prövas och kallade därför till ett förberedande möte utan nämndemän, vilket hör till ovanligheterna i dylika fall.

– Det här blir svårt att pröva och jag vet inte om det ens är möjligt att göra. Det blir någon form av moment 22 över det hela. Det blir en utmaning att se hur vi ska hantera detta, berättade hyresrådet Cecilia Isgren när nämnden höll sitt möte i Växjö.

Normalt prövas hyran för en lägenhet mot en jämförbar lägenhet, men här är åtgärderna inte gjorda så i praktiken finns inte lägenheterna som ska få hyran prövad. Hyresgästerna har inte gjort sina val eftersom de inte godkänner uppgörelsen. Och Växjöbostäder avvaktar med att sätta igång tills uppgörelsen är prövad.

Läs också"Chimär att hyresgäster kan påverka renoveringar"

– Innan vi kan börja renovera ska valen göras och vi vill veta om överenskommelsen står sig. Om inte, får vi göra en bruksvärdesprövning av lägenheterna enskilt, förklarade Magnus Bengtsson, Växjö kommuns chefsjurist, vid mötet.

Cecilia Isgren konstaterade:

Annons

– Jag tänker så här att nu när vi är samlade så går vi igenom ärendet och så kan vi inte göra så mycket mer i dag. Sedan kommer jag att fundera på om vi kan pröva det.

Läs ocksåBadrumsrenovering på Pennygången skapar oro

Överenskommelsen innebär att hyresgäster som väljer att fortsatt ha plastmatta och plastgolv får en hyreshöjning på 425 kronor i månaden. Väljs plastmatta på golv och kakel på väggarna höjs hyran med 600 kronor. Klinker på golv och kakelväggar landar i en höjning på 650 kronor i månaden. Utöver detta tillkommer en kostnad på 350 kronor i månaden för de lägenheter som har ytterligare ett badrum.

Under mötet förklarade Titti Tekin att deras inställning är att när det byts plastmatta mot en plastmatta så är det inte någon standardförbättring och då ska inte heller hyran höjas.

– Det är inte så att vi säger att det inte ska vara någon höjning alls. Men vi har jämförbara lägenheter tio meter från vårt område där de redan har kakel på väggarna och plastmatta på golvet. Där är hyran lägre än hos oss, berättade Titti Tekin.

Hyresgästerna tycker att det är skäligt med oförändrad hyra på plastmattevalet, en höjning på 150 kronor för den som väljer kakel på väggarna och 200 kronor för den som väljer både klinker och kakel.

I protokollet kring uppgörelsen står det att höjningen innefattar åtgärder av badrum, byte av kyl, frys och spis samt indragning av fiber. Men byte av vitvaror och spis är inte standardhöjande, om man inte väljer ett annat alternativ än basutbudet, och fiber finns redan indraget. Det konstaterade även Magnus Bengtsson som menade att det kan man bortse från i protokollet. Det hela handlar mera om att en bruksvärdesprövning gav nivåerna, resonerade han.

Annons

– Växjöbostäder tycker att höjningarna i överenskommelsen skäliga. Bruksvärdet ligger för lågt i dag, berättade Magnus Bengtsson.

David Broo, förhandlare hos Hyresgästföreningen, är den som gjorde uppgörelsen. Han berättar till Hem & Hyra att Hyresgästföreningen gjorde en riskbedömning.

– Vi ansåg att detta var den minst dåliga lösningen. Om vi inte gått med på detta så hade Växjöbostäder troligen valt att göra en bruksvärdering i hyresnämnden och då var vår bedömning att hyran sannolikt blivit ännu högre. Sedan är det inte bara badrummen utan även andra standardhöjande åtgärder som ingår, säger David Broo som tycker att bland annat spisbytet innebär en höjning av bruksvärdet.

När Hem & Hyra börjar granska alla handlingar i ärendet uppstår frågan om det egentligen finns någon gällande överenskommelse. Det finns nämligen inget sådant avtal. Det enda som finns är ett protokoll från en förhandling där det framgår att Växjöbostäder yrkar på nämnda nivåer. Ingenstans står det att parterna är överens om att det som Växjöbostäder yrkar ska gälla. Hem & Hyra dubbelkollar med både Växjöbostäder och Hyresgästföreningen. Men något skriftligt avtal där det framgår att parterna nått en överenskommelse finns inte. Det är något som krävs enligt hyresförhandlingslagen. När det finns en förhandlingsordning och hyran ska förändras ska det finnas en skriftlig överenskommelse om detta.

Det återstår att se om hyresnämnden väljer att avvisa ärendet eller att pröva det hela och vad det i sin tur kommer att innebära för hyresgästerna på Vallmästarevägen. Under det förberedande mötet i hyresnämnden fick hyresgästerna tre veckor på sig att komplettera ärendet så att det kan vara möjligt att göra en bruksvärdesprövning mot jämförbara lägenheter utan att nämnden gör en besiktning, vilket inte görs till följd av corona.

Läs också Billigare badrumsrenovering på förslag Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.