Annons

”Chimär att hyresgäster kan påverka renoveringar”

Gävle Hyresgästernas inflytande över renoveringarna är en chimär. Det säger Jessica Sivsdotter, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen apropå en förhandling i hyresnämnden.

Hem & Hyra skrev tidigare i veckan om en förhandling i hyresnämnden där två hyresgäster inte sagt ja till renoveringar på grund av att de inte kommer att klara den nya hyran. (Länk till artikeln här.)

Jessica Sivsdotter, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Gävle, var med på förhandlingen som stöd till en av hyresgästerna. Eftersom hyresgästen inte haft råd att betala avgiften till Hyresgästföreningen kunde hon inte vara hans officiella ombud.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hon kommenterar det som hände och händer så här:
– Det är precis som Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg säger, hyresgästernas möjlighet till att ha inflytande över de renoveringar som ska göras i deras bostäder är inte bara undermålig, utan till och med en bara en chimär.

Jessica Sivsdotter hade hoppats att Gavlegårdarna och hyresgästen, som Hem & Hyra kallat Lars i tidigare artiklar, skulle kunnat förlikas och att allmännyttan tog ett socialt ansvar för honom då han är sjukskriven på grund av en sjukdom och det i hans ekonomiska situation är en omöjlighet att klara hyreshöjningen.

Annons

– Gavlegårdarna motiverade sin inställning med att den framförhandlade trappanmodellen succesivt ökar hyran, men som Lars situation ser ut i dag så förändraras inte hans inkomst de närmaste tre åren. Det enda han önskade var ju att få behålla sina köpoäng och inte behöva betala dubbla hyror vid en flytt. Han anser ju att han tvingas flyttas och inte ska straffas för det.

Läs ocksåGörans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenhetenBilden visar det nedfallna innertaket.

Jessica Sivsdotter menar att det för närvarande är för enkelt för en hyresvärd att få tillstånd till att genomföra förbättringar och ändringar mot hyresgästernas vilja. För att hyresgästen ska kunna stoppa ett tillstånd krävs däremot mycket stark bevisning till exempel om att renoveringen är onödig eller att hyresvärden styrts av ovidkommande faktorer.

– De beviskrav och den bevisbörda som hyresgästerna ställs inför i hyresnämnden är hinder som är oskäligt svåra att övervinna, säger Jessica Sivsdotter.

Annons

Hyresgästföreningen har lämnat förslag till Gavlegårdarna att de vid kommande renoveringar ska hjälpa till att hitta en likvärdig lägenhet samt att hyresgästerna ska få behålla köpoängen. Gavlegårdarna har sagt nej till det förslaget bland annat med hänvisning till att alla hyresgäster ska ha samma villkor.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus
Läs också Järfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära" Här vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.