Annons

Okunnig värd behöver förhandlingsordning

Växjö Sex hyresgäster i Växjö får behålla sin förhandlingsordning. Ett av hyresnämndens skäl är att hyresvärdarna inte har tillräcklig kunskap om vad som gäller vid hyressättning.

Hyresvärdarna sade upp förhandlingsordningen men det accepterade inte Hyresgästföreningen som vände sig till hyresnämnden för att få prövat om förhandlingsordningen ska förlängas eller avslutas.

Hyresgästföreningen gjorde även en enkät bland hyresgästerna och hälften ville behålla förhandlingsordningen och ingen hyresgäst röstade mot.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

I hyresnämnden förklarade hyresvärdarna att de inte har kännedom om hur förhandlingssystemet fungerar, att de är två upptagna människor som ville köpa en hyresfastighet. När de köpte huset fick de veta av mäklaren att det inte skulle vara några problem med att säga upp förhandlingsordningen.

Hyresvärdarna framförde även att hyrorna är för låga i fastigheten och i stället för att förhandla med Hyresgästföreningen vill de ha möjligheten att förhandla med varje hyresgäst för sig, exempelvis i samband med tecknande av kontrakt med nya hyresgäster.

Annons

Det imponerade föga på hyresnämnden som i sitt beslut ger hyresgästerna rätt att behålla förhandlingsordningen.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

I skälen för beslutet skriver hyresnämnden bland annat att förhandlingsordningen har gällt sedan 1988, vilket i sig talar för att det ska förlängas. Även att hälften av hyresgästerna vill behålla förhandlingsordningen är ett tillräckligt stöd för att den ska kvarstå, även om det handlar om ett mindre antal lägenheter.

Nämnden konstaterar att hyresvärdarna beklagat sig över de låga hyresnivåerna men att de trots detta inte har påkallat förhandling med Hyresgästföreningen om en höjning av hyrorna.

Annons

Nämnden skriver även i beslutet:

Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

”Enligt hyresnämndens mening förefaller hyresvärdarna inte ha någon större erfarenhet av att förvalta hyresfastigheter, och det finns anledning att utgå från att de inte har tillräcklig kunskap om det regelverk som, oavsett om det finns förhandlingsordning eller inte, gäller för hyressättningen. Detta är också omständigheter som talar emot att låta förhandlingsordningen upphöra.”

Fakta: Förhandlingsordning

​ 
En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.
 Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.