Annons

Ola Andersson: bostadsbristen är politikernas fel

Stockholm En gång var Ola Andersson basist i punkbandet TV3. Nu ger den frispråkiga arkitekten ut en bok där han hävdar att kommunpolitikerna i Stockholm bromsar bostadsbyggandet.
Foto: Christian Ljung
Ola Andersson hävdar att politikerna medvetet bromsar byggandet genom att inte tilldela byggföretagen mer mark.

För 35 år sedan gav punkbandet TV3 från Danderyd ut skivan ”Telefonterror”. Basist i bandet var den gänglige 18 åringen Ola Andersson.
I dag är han 53 år och öppnar dörren till arkitektkontoret Andersson Arwedson på Östermalm, iklädd vita byxor och blåvitrutig skjorta.

– Vi skulle tagit patent på bandnamnet, då hade vi varit rika, säger han och skrattar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Parallellt med musikkarriären designade han skivomslag åt Lustans lakejer. Efter att ha gått ut Arkitektskolan och börjat arbeta som arkitekt kontaktades han av Svenska Dagbladet som ville ha en arkitekturskribent.

– Jag var försiktig i början men de peppade mig att ta i lite mer och det har format mig, säger han och håller handen med indiansmycket, en silverring med en stor svart sten, på hakan. I det ena örat hänger en silverring.

Ola Andersson har kallat Slussenprojektet för en förlisning i ultrarapid och varnat för en ny rivningsvåg när politikerna säger ja till att riva 1800-talshus. Hans käpphäst är att staden ska vara till för alla och inte ett ”rikemansghetto”. Det ska ske genom att innerstaden växer ihop med förorten, lyxrenoveringar och rivningar av billiga lokaler och lägenheter stoppas, något som manifesterades i hans förra bok ”Vykort från utopia”.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

I Ola Anderssons nya bok ”Hitta hem – Stockholm och bostadsbristen” pekas kommunpolitikerna ut som huvudansvariga för att det inte byggs tillräckligt. Han poängterar att det är en rättighet att ha en bostad, något som står i grundlagen och att det därför är upp till politikerna att se till att lagen efterlevs.
– Det är ingen tvekan om att det är politikernas ansvar att det byggs för lite, säger han.
 
Han tar som exempel politikerna i Stockholm som äger mycket mark och därmed kan öka byggtakten mer om de skulle vilja.
– Jag tror att orsaken till att politikerna inte ger byggbolagen fler byggrätter så att det byggs mer är att de förlorar pengar på det. Stockholm stad får varje år in miljarder från markförsäljning och skulle de vräka ut mark skulle priset sjunka, hävdar Ola Andersson.
 
I dag får den som vill bygga räkna med att det tar lång tid från planering till färdigt hus. I boken föreslår Ola Andersson att kommunerna istället skall göra färdiga planer och sedan sälja färdiga tomter där det bara återstår att söka bygglov. Det betyder att kommunen istället för byggherren betalar kostnaden för utarbetande av en detaljplan, och täcker kostnaden med försäljningspriset på tomten när planen är klar.
– Då hade det varit lättare att få in fler mindre aktörer som vill bygga men kanske inte kan ta den ekonomiska risken det är att betala planarbetet och vänta i flera år på att det ska vara klart, säger han.
 
I boken angrips också de senaste årens ombyggnationer med höga hyreshöjningar som resultat. Han tycker att bostadsbolag generellt satsar på för hög standard när de renoverar hyresrätter, något som driver upp hyrorna.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att vissa bolag vill byta ut sina hyresgäster.

Däremot talar han väl om Hyresgästföreningen och Stockholms Handelskammare, som vill få i gång byggandet.

Annons
Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Min dröm är att de skulle samarbeta mer, jag tror det vore oerhört starkt.Blåslampa. Ola Andersson hävdar att politikerna medvetet bromsar byggandet genom att inte tilldela byggföretagen mer mark.Ola Andersson

Ola Andersson om

Sin uppväxt

– Jag kommer från Rinkeby i Danderyd, det är byggt 1962 och det riktiga Rinkeby. Min pappa var ingenjör och mamma var sjuksköterska, min generation är den första i min släkt som studerat på högskola.

Finast flerbostadshus

– Jag gillar Björn Hedvalls hus, till exempel Ehrensvärdsgatan 3 på Kungsholmen.

Fulaste flerbostadshuset

Annons

– Jag tycker illa om hela St-Eriksområdet från 90-talet. Det är som en vagnsborg från Vilda västern. Hela området är som ett stort avståndstagande från övriga staden. Det paratiserar på övriga staden utan att ge något tillbaka.

Förebilder

– Rem Koolhaas, holländsk arkitekt och på sitt sätt en samhällsdebattör, frank och ironiskt. Han intar olika roller och ståndpunkter, en provokatör. Läs hans bok ”Delirious New York”

Arkitekter

– Det är märkligt hur tysta arkitektskrået är, det är obegripligt att ingen har några åsikter trots att de har så mycket kunskap.

Hem & Hyra kommer i en uppföljande artikel låta Joakim Larsson, (M) ytterstadsborgarråd i Stockholm stad bemöta kritiken.

Fakta: Ola Andersson

Ålder: 53 år.Bor: Fyra vid Sankt Eriksplan. Yrke: Arkitekt.Familj: Sambo.Övrigt: Bakgrund som musiker i band som Easy Action och Förrädarna. Lyssnar i dag mest på modern R´n´b. Ola Andersson om

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.