Annons

Olika vägar att skapa nya bostäder i Jönköping

Jönköping Olika vägar att skapa nya bostäder i JönköpingNär Hyresgästföreningens kampanjresa Bygg framtiden i dag landade i Jönköping var det oppositionsrådet Elin Lagerqvist (S) och tekniska nämndens ordförande Anders Hulusjö (KD) som från scenen fick stå till svars för den jönköpingska bostadspolitiken. Kontentan blev att S vill ha en kommunal bostadskö och KD vill bygga villor för att få till stånd en flyttkedja och därmed billiga hyresrätter i kedjans sista steg.
– ­Det är svårt att få tag i en lägenhet i Jönköping, men om det produceras mycket nya villor och bostadsrätter för att få igång en flyttkedja är det det absolut bästa sättet att få fram lägenheter till till exempel unga och arbetslösa, sa Anders Hulusjö. 
När någon köper en villa frigör det en annan bostad och i slutet på flyttkedjan finns det billiga hyresrätter och det behöver inte ta så lång tid, anser han. Elin Lagerqvist håller inte med om att flyttkedjorna är den bästa lösningen.
– Flyttkedjor skulle funka om det var lika många invånare i en kommun över tid. Men det flyttar hit tusen nya människor varje år och då måste det byggas hyresrätter, sa hon.
De människor som flyttar till högskoleorten Jönköping är företrädesvis unga med begränsat ekonomiskt utrymme som inte har råd att köpa villor och bostadsrätter. Anders Hulusjö stod ändå fast vid att flyttkedjorna fungerar och berättade att tekniska kontoret i höst kommer att gå ut med en enkät för att ta reda på hur människor i Jönköping vill bo.
Det finns det inte något samlat grepp om i Jönköping. Den kommunala tomtkön visar bara hur många som vill ha en tomt. För dem som är på jakt efter en hyresrätt finns ett otal köer att ställa sig i. I kommunen finns fem kommunala bostadsbolag och ett otal privata. Varje bolag har sin kö och därför finns det ingen möjlighet för kommunens ledning att bilda sig en uppfattning om bostadsbehovet. Därför vill Elin Lagerqvist ha en kommunal bostadskö som skulle kunna ge en vink om byggbehovet.
– Den frågan har vi drivit. Vi får koll på hur många som söker bostäder, men kanske ännu mer för att vi får en rättvis förmedling.
På senaste kommunfullmäktige i slutet av maj gav politikerna Vätterhem i uppdrag att bygga 450 nya hyresrätter och även de andra kommunala bostadsbolagen har ägardirektiv.
– Vi vet ju varför det byggs så lite, det beror inte på finanskrisen. Den kom inte när vi inledde den här mandatperioden. Att det redan 2007 till 2008 var så lågt byggande berodde på att man plockade bort investeringsstöd och räntebidrag medan man behöll stödet för byggande av bostadsrätter och villor. Det är klart att det byggs bostadsrätter då, men det kommer alltid att finnas de som inte har råd att flytta dit., sa Elin Lagerqvist.
Men Anders Hulusjö tycker inte att ekonomiska bidrag till hyresrättsbyggande är rätt väg att gå.
– Det är precis som med miljöbilarna. När man införde ett stöd på 10 000 kronor så höjde bilhandlarna priset med 10 000 kronor nästa dag. Det är inte ett effektivt stöd, det är bara kostnadsdrivande.
– Men man kan inte säga att en upplåtelseform inte ska ha stöd när de andra får det, sa Elin Lagerqvist.
Anders Hulusjö menar att fastighetsägarna kan gör avdrag för sina byggkostnader så det är inte så synd om dem.
– Nu var det väl ändå en hemsnickrad version? Hyresnivån möter dina kostnader, därför har du inte möjlighet att göra de här avdragen, sa Elin Lagerqvist.
Också Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman reagerade på Anders Hulusjös uttalanden om fastighetsägares rätt till skatteavdrag då hon klev upp på scenen i slutet av debatten.
– Jag har inte träffat någon innan som har förnekat att det finns en skillnad mellan upplåtelseformerna. Den enda intäkt en fastighetsägare har är hyresintäkterna och det ska bekosta alla hans reparationer och det får han inte dra av.
I publiken hade hon också fångat upp reaktioner på resonemanget om flyttkedjor:
– Det var en dam i min ålder här som sa att ”är det här bara för ungdomar? Jag vill sälja min villa, inte för att köpa något dyrare utan för att flytta in i en billig hyresrätt”.
Också Elin Lagerqvist fick en släng av sleven:
– Ni vet att det kommer tusen nya människor som vill bo i Jönköping varje år, men ni vet inte hur de vill bo. Bristen är att neutralitet finns i det redan byggda beståndet. Ska du ringa Mona (Sahlin, Socialdemokraternas partiledare) och be att hon bättrar på beståndet?
Elin Lagerqvist lovar att ta upp frågan om hur villkoren kan förbättras med Carina Moberg som är ordförande i riksdagens civilutskott. Också Anders Hulusjö får lova att lyfta frågan med sin partikamrat bostadsminister Mats Odell.

Annons
Läs också Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.