Olofströmshus satsar på solpaneler
På äldreboendet Brännaregårdens tak i centrala Olofström blänker 44 nyinstallerade solpaneler i ljuset. Värmen som alstras här ska i sin tur ge varmvatten åt boendets 70 lägenheter och den dagliga verksamheten. Under sommarhalvåret klarar solens strålar som regel uppgiften helt på egen hand, utan tillskott från fjärrvärmesystemet.
Anläggningen i Brännaregården beräknas kosta Olofströmshus närmare en miljon kronor. Men bolaget räknar med att den ska ha betalat sig inom tio år – och fortsätta producera i minst 30 år till. Trots kompletterande fjärrvärme på vintern kapas kostnaderna därmed rejält på sikt. Olofströmshus hoppas också kunna minska utsläppen med sju ton koldioxid per år.
Brännaregården är Olofströmshus andra, och hittills största, anläggning av solpaneler. Sedan 2009 får äldreboendet i Kyrkhult varmvatten från solen, kompletterat med el. Ytterligare en anläggning planeras under nästa år.
Sedan april är Olofströmshus miljöcertifierade enligt en särskild standard som handläggs av Jönköpings kommun. Bolaget har ålagt sig att följa en viss checklista för att garantera att man jobbar så miljövänligt det går.
– Den här modellen engagerar människor och det tycker jag om, säger vd Magnus Lindahl. Man är tvingad att själv göra något.
Som ett led i miljöarbetet har bolaget bland annat köpt in två tjänstecyklar till kontoret för att minska antalet korta bilresor. Man försöker också använda färg och kemikalier som är mindre elaka mot miljön.