HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kristina gör miljön begriplig

Olofström Restavfall motsvarande 98 elefanter. Vattenförbrukning som 770 fyllda simbassänger. Kristina Olsson, Olofströmshus miljösamordnare, har koll på vad hyresgästerna förbrukar och slänger.
Foto: Annika Wallsson

Hallå där, Kristina Olsson. I er kundtidning skriver ni att om jag borstar tänderna med 60 sekunders öppen kran en gång om dagen så är det lika mycket som 18 fulla normalstora badkar på ett år, det låter mycket?

– Det blir väldigt ofta mer vatten än man kan tro. Med det här vill vi visa att man som kund kan göra enkla saker för att få ned ­vattenförbrukningen utan att ­egentligen försaka något. Det går att minska på ­slentrianspolandet och det är egentligen ­fascinerande när man ser hur mycket vatten det kan bli.

Läs ocksåBara fyra av tio värdar i Stockholm har klimatmål

Hur kommer det sig att ni räknar om hyresgästernas miljöbeteende på olika sätt?

– Jag har själv bakgrund som journalist och därifrån har jag det här med att förklara. Jag kan skriva hur många liter det handlar om men det är svårt för en privatperson att få en bild av det. Vi har jobbat med att få ned det på en nivå som alla hyresgäster kan greppa. Det flesta vet exempelvis hur stor en elefant är, vi kunde inte använda bilar för de väger så olika mycket. För oss handlar det även om att skapa nyfikenhet och intresse. Det kan bli ett samtal mellan grannar, att läste du i ­kundtidningen? Men vi berättar även om hur mycket ­kunderna har hjälpt oss. Det är viktigt.

Annons

Vilket miljöbeteende är svårast att förändra hos hyresgästerna tror du?

Läs ocksåSopmängden växer – här slänger invånarna mest

– Det är nog att hålla fraktionerna rena. När någon till exempel slänger matavfall i pappersåtervinningen så är risken att hela tunnan kasseras. Det här är en jätteutmaning som inte bara vi utan alla bostadsföretag har. Och vi vill ju att fler ska sortera. Min kollegor som går i kretsgårdarna flyttar rätt när de ser att någon lagt fel men det kan lika gärna vara så att den där påsen inte ligger överst längre. Många gånger är det en kunskapsfråga. Man vet inte, eller också vet man men bryr sig inte. Vi försöker nå dem som inte vet. Vi får ta en pusselbit i taget.

Och vad är enklast?

– Det vore nog att förmå folk att skippa plastpåsen runt matavfallet, som sorteras i en papperspåse. Det skulle göra stor skillnad. Om vi bara får en person att sluta med ­plastpåsen runt matpåsen så är det en vinst. Det går ju faktiskt att ta bort plastpåsen ­innan man släpper ned påsen med matavfall.

Annons
Läs ocksåDu måste hjälpa till när bostadsbolagen sparar energi

Har ni några miljöprojekt på gång just nu?

– Vi har miljöprojekt överallt. Men det ­stora för oss nu är att vi skrivit på Sabos klimatinitiativ som innebär att vi ska vara fossilfria år 2030 och minskat energiförbrukningen med 30 procent jämfört med 2007. Vi är ännu i starten och det blir en del projekt kring det.

Fakta: Kristina Olsson

Ålder: 48 år.

Bor: I en villa utanför Bromölla.

Familj: Man och tre barn.

Gör: Miljösamordnare och trädgårdsmästare på Olofströmshus

Intressen: Trädgård, odling och miljö.

Läs också Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.