HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fiskodling om ett år på Ekerydsplan

Blekinge Olofströmshus ska bli först i Sverige med en fiskodling i tät stadsmiljö. Våren 2019 räknar bolaget med att ha omkring två ton av den afrikanska ålmalen Clarias.
Foto: CREATIVE COMMONS
Ålmalar på väg. De här varelserna blir nästa år grannar med de boende på Ekerydsplan i Olofström.

Det händer mycket på Ekerydsplan just nu. Satsningen ”Social och ekologisk harmoni på Ekerydsplan” pågår för fullt, delvis med pengar från Boverket. Hyresgästerna har bildat arbetsgrupper och planerar för hur utemiljön ska förbättras.

Satsningen på en fiskodling är en förlängning av projektet.

Läs ocksåGrön livsstil exporteras från Majorna

– Vi har ännu inte bildat någon arbetsgrupp kring detta men vi ser att intresset är stort, säger Michael Örknér, Olofströmshus marknadschef.

Odlingen kommer från Stadsjord i Göteborg och är en anläggning med grönsaks- och fiskodling i ett slutet kretssystem som mer eller mindre sköter sig själv.

– Det här är riktigt häftigt. Odlingen är även med noll procent antibiotika, säger Michael Örknér.

Läs ocksåMöten i kök förenar både fisk och folk

Men kommer det inte stinka fisk i bostadsområdet?

– Nej, inte alls. Det är ett slutet system. Och fisken är en fantastisk matfisk, lätt att hantera. Kanske kan det bli så väl att även skolorna kan vara med och få se detta och att eleverna får äta fisk utan antibiotika. Och att vi kan hitta dagar när vi jobbar tillsammans i området med att rensa och filea. Vi får se. Vi är ännu bara i början av detta, säger Michael Örknér.

Hyresgästerna på Ekerydsplan är vana vid djur. Här har bott både grisar och getter. Och snart är det alltså dags för dem att bli fiskodlare.

Läs ocksåNya hyresrätter på gång i Olofström
Läs också Gemenskap som växer i rabatten Familjefest med spring i benen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.