Annons

Omstridd modell kan ge fler sänkt hyra i Malmö

Malmö ​Efter förra årets framgångsrika arbete med att sänka hyrorna i ett flertal fastigheter på Seved följs arbetet nu upp med liknande kartläggningar av andra hus där Hyresgästföreningen menar att hyrorna är för höga.

​Förra året fick hyresgäster i flera av Ejendomssellskabets fastigheter i Malmöstadsdelen Seved oförändrade hyror och i några hus på Rasmusgatan sänktes några hyror med ner mot 13 procent.

Annons
 
– Vi tycker att resultatet varit positivt och kommer att fortsätta att göra en översyn av fler fastigheter i hela Malmö, säger förhandlaren, Magnus Gustlin, som hoppas att mellan 10 och 15 hus ska utvärderas enligt modellen under 2010.
 
Bland fastigheterna som Hyresgästföreningen nu gärna vill titta närmare på finns både i hus i ytterområden och centralt belägna fastigheter på populära adresser där man anser att hyrorna borde sänkas.
 
Förhandlingarna om sänkta hyror bygger både på en diskussion om läget och standarden på husen. Oftast är beslutet om en hyressänkning också förenad med ett löfte om renoveringar av husen.
 
Sänkningarna är ett resultat av Malmömodellen som blivit rikskänd för sitt mål att försöka skapa rättvisare hyror. Bakom modellen som togs fram 2002 står Hyresgästföreningen och allmännyttan i Malmö, MKB.
Systemet har kritiserats för att den differentierade hyresmodellen också inneburit betydande hyresjustering uppåt i attraktiva områden.
 
Hyressättningsmodellen bygger på att man värderar varje fastighet efter cirka 180 olika kriterier varav läget är en faktor som får betydelse för hyrorna.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.