Annons

Ormen långe – enda Ralph Erskine-huset som blir kvar

Kiruna  När stadsomvandlingen i Kiruna är genomförd kommer bara ett enda hus ritat av den legendariske arkitekten Ralph Erskine att stå kvar i kommunen. Sebastian Gaudin från Lund är nyinflyttad i Ormen långe i Svappavaara.
Foto: Ulrika Vallgårda
Sebastian Gaudin har flyttat från Lund till Svappavaara och fått lägenhet i Ormen långe.

Ralph Erskine, född 1914 i London, död 2005 i Sverige, var en brittisk-svensk arkitekt och en av förgrundsgestalterna inom svensk arkitektur under 1900-talet. Hans arkitektur präglades av hänsyn till klimat och miljö.

I Kiruna ritade han kvarteret Ortdrivaren i centrum. Det blev klart 1961 och består av ett antal karakteristiska byggnader. Det är höghusen som av Kirunaborna har fått smeknamnen Snusdosan och Spottkoppen. Det är missionskyrkan Herrens pris samt husen Mullbänken och Berlinmuren.
Efter stadsomvandlingen kommer alla dessa klassiska byggnader att vara ett minne blott. Det som återstår av Ralph Erskines skapelser i Kiruna kommun i framtiden är hyreshuset Ormen långe i Svappavaara, en by knappt fem mil sydost om Kiruna. Eller rättare sagt en bit av Ormen långe.
När gruvan etablerades i Svappavaara på 1960-talet växte befolkningen snabbt från 400 till 1500 personer. Det behövdes många nya bostäder och Ralph Erskine vann arkitekttävlingen och fick uppdraget. Han ville bygga ett mönstersamhälle för arktiskt klimat, där övertäckta gator skulle förbinda serviceinrättningarna med varandra. Han ritade en 200 meter lång bostadslänga i en bågform med balkonger och stora fönster mot syd, medan nordsidan utgjorde en skyddande barriär mot kalla vinterstormar.
Men av hans visioner blev det inte mycket av. Befolkningsutvecklingen blev inte den tänkta, inte heller utbyggnaden av bostäder och samhällsservice. Närheten till Kiruna gjorde att många föredrog arbetspendling och gruvan sysselsatte inte heller så många som man trott. Men Ormen långe fick han i alla fall förverkligad och huset stod sedan där som ett stort och anslående 1960-talskomplex i byn.
Under gruvkrisen på 1980-talet stängdes gruvan, bostäderna behövdes inte längre och en del av Ormen långe kallställdes, fick svåra mögelskador och revs sedan.
I Kiruna kommun fanns vid den tiden 1400 tomma lägenheter.
– Man kunde söka statliga pengar för att lösa ut lån på fastigheterna om man avvecklade lägenheterna från bostadsmarknaden. Vi rev väldigt mycket, berättar Mats Dahlberg, vd vid Kirunabostäder.
Men för några år sedan kom gruvan i Svappavaara igång igen, samtidigt som ett skriande behov av bostäder hade uppstått i Kiruna. Kirunabostäder återställde och renoverade ett antal lägenheter i Ormen långe och idag är allt uthyrt.
När Sebastian Gaudin, 40 år, från Lund fick jobb som funktionschef på lantmäteriet i Kiruna sökte han lägenhet i kommunen med sin sambo. Det erbjudande de fick var en lägenhet i Ormen långe.
– Det var väl inte förstahandsvalet – vi hade velat bo inne i Kiruna. Men det är en nyrenoverad lägenhet på 114 kvadratmeter så det är bra.
Hur är det att bo här?
– Det är en väldigt stor omställning jämfört med att bo i Skåne, men vi försöker göra det bästa av det och det finns ju mycket skog att gå med hunden i.
Idag bor drygt 400 i Svappavaara. Entreprenörerna åker hem på helgerna och bosätter sig inte här, berättar Kurt Lindmark, Svappavaaras hembygdsförning. Han gillar Ormen långe och tycker inte att den avvikande byggnaden känns malplacerad i byn.
– Jag brukar kalla den för Ormen korte nu när de har tagit bort en del. Det är en symbol för Svappavaara.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Robert fick med sig hela hyreshuset i flytten Spillvärme från gruvan blir värme och varmvatten 600 nya hyreslägenheter i Kiruna – inom loppet av tre år Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.