HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oro för höjda hyror inför renoveringar i Eriksberg

Uppsala På Lågberget i Uppsala oroar de boende sig för stora hyreshöjningar när husen ska renoveras. Samtidigt utreder regeringen om hyresgäster ska få mer inflytande vid renoveringar.

– Det behövs lagändringar fort som tusan, säger Ylva Lund, som bor på Lågberget i Eriksberg.

Hon flyttade hit från Gränby innan Rikshems renoveringar drog igång där och hyrorna höjdes kraftigt.

Läs ocksåMinisterns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”

– Nu är jag rädd att behöva flytta igen. Jag har sjukersättning och kan inte betala så mycket mer i hyra, säger Ylva Lund.

Hon och grannen Hans Paxal, som bor i huset bredvid, tycker att det är odemokratiskt att hyresgäster har så lite att säga till om när det handlar om deras hem. De är båda engagerade i en samrådsgrupp om Lågberget.

– Men känslan jag har fått är att Rikshem mest deltar i samrådsmötena för att det ska se bra ut på pappret, säger Hans Paxal.

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

Jan-Erik Höjvall, vd på Rikshem, försvarar bolagets hyreshöjningar med att de inte kan missköta sina hus och att deras ägare AMF och Fjärde AP-fonden ställer avkastningskrav på dem för att pensionärerna ska få sina pensionspengar.

Var ska låginkomsttagare bo när alla områden har renoverats då?
– Bostadsbidrag är sättet vi kan lösa det på, säger Jan-Erik Höjvall.

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

Ett område som har framhållits som ett gott exempel eftersom hyrorna har höjts relativt lite i samband med en stor renovering är Rud i Karlstad. För basutförande är höjningen fem procent. Kommunala KBAB har finansierat renoveringen genom att lägga en stor del av den årliga budgeten för underhåll på Rud.

– Vi kommer att fortsätta med konceptet. Men om hyreshöjningen kan hållas så låg beror på i vilket skick fastigheten är och antalet lägenheter, säger Rolf Aleskog, projektledare.

Ylva Lund är övertygad om att det går att renovera billigare än vad Rikshem har gjort tidigare.

– Fönster, el och ventilation behöver bytas ut, men sen kan de väl lugna sig? 

Läs en längre intervju med Jan-Erik Höjvall här.

Fakta: Utredning om hyresgästernas inflytande

Hyresvärden har rätt att höja hyran om standarden höjs – oavsett om hyresgästen vill ha till exempel parkettgolv eller kakel. Om inte Hyresgästföreningen går med på åtgärderna i förhandlingar kan värden i de flesta fall få dem godkända i hyresnämnden. Regeringen tillsatte i juli en utredning som ska ta ställning till om hyresgästernas inflytande vid renoveringar bör stärkas genom lagändringar. Utredaren Agneta Börjesson, riksdagsledamot (MP), ska redovisa vad hon har kommit fram till senast 1 februari 2017.

Läs också Oro för hyreshöjningar efter nya renoveringar hos Rikshem Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.