Annons

Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen – nu vräks det äldre paret

Lund Deras vuxna son fick bo i lägenheten när de isolerade sig i sommarhuset under pandemin. När värden anklagade paret för svartuthyrning räddades deras kontrakt av hyresnämnden. Men värden överklagade och nu åker paret ut. "Rena katastrofen", säger Bengt Borgh.
Foto: Privat/Kristina Wahlgren

Bengt och Eva Borgh trodde de hade vunnit kampen mot värden och räddat kvar sitt hyreskontrakt efter att hyresnämnden prövat deras fall och gett dem rätt. Men enligt färsk dom från Svea hovrätt tvingas de nu lämna sin trerummare.

– Det är fruktansvärt. Rena katastrofen. Det känns fullständigt absurt, säger Bengt Borgh.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Vår son var inneboende”

Pandemin tvingade det äldre paret från Lund att isolera sig i sommarhuset. Under tiden fick deras vuxna son och hans familj bo i parets hyreslägenhet. Hyresvärden menade att det handlade om en olovlig andrahandsuthyrning, en svartuthyrning.

Bengt och Eva Borgh.

LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, sade därför upp kontraktet, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om. Hyresvärden menade att paret i själva verket hade bosatt sig i sommarhuset permanent. Som bevisning lämnade värden bland annat in värme- och vattenförbrukningen för sommarhuset och en artikel från lokaltidningen där sonens sambo sa att hon bodde i Lund och att hon skulle besöka svärföräldrarna på orten där sommarstugan ligger.

Men Bengt och Eva Borgh håller fast vid att det aldrig fanns något skäl för dem att be om lov för att hyra ut i andra hand.

Annons
Läs ocksåSopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gångenSopor fyller den inglasade balkongen.

– Det var aldrig någon fråga om en andrahandsuthyrning. Vår son var inneboende, ingenting annat, säger Bengt Borgh.

Särskilda omständigheter avgjorde fallet

Fallet prövades i hyresnämnden som i våras gav paret rätt att bo kvar. Nämnden höll i och för sig med LKF om att det hade pågått en andrahandsuthyrning, men hyresnämnden menade att det rådde särskilda omständigheter under pandemin. Att paret valde att sätta sig i karantän i sommarstugan tyckte de var förståeligt. Det är ”rimligt med hänsyn till den allmänna osäkerhet som pandemin föranledde”, skrev hyresnämnden i sitt beslut.

Men LKF gav sig inte. De överklagade hyresnämndens beslut och nu har Svea hovrätt prövat fallet. Och de ger LKF rätt. Lundaparet ska flytta. Senast vid årsskiftet ska de ha lämnat sin lägenhet. Det har skett en olovlig andrahandsuthyrning och pandemin är ingen förmildrande omständighet, enligt domen.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.
Andreas Persson, jurist på LKF.

– Vi tyckte inte att hyresnämnden gjorde en korrekt bedömning helt enkelt. Därför överklagade vi. Och nu visar det sig att vi hade rätt, säger Andreas Persson, jurist på LKF.

Han fortsätter:

Annons

– Hyresgästerna fortsatte dessutom att hyra ut i andra hand efter att vi hade sagt upp dem. Man ska inte fortsätta göra fel när man har uppmärksammats på det. Det är måste vara en grundprincip.

Bengt och Eva Borgh håller nu på att packa sitt bohag och de letar efter en ny hyreslägenhet i Lund.

– Men vi måste ju lämna vår tidigare hyresvärd som referens så vi får se hur det går. Jag hoppas att vi kommer att hitta något. Min fru är fullständigt förtvivlad över det här, säger Bengt Borgh.

Corona i Hyressverige
Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.