Annons

Anklagades för svartuthyrning – då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt

Lund När Bengt och Eva satte sig i karantän i sommarstugan fick deras son och hans barn tidvis bo i lägenheten. Svartuthyrning hävdade värden och sade upp dem. "Jag blev chockad när vi fick uppsägningen", säger Bengt Borgh.
Foto: Privat/Kristina Wahlgren

Bengt och Eva Borghs vuxna son och hans barn hade tillfälligt behov av en bostad. Den lilla barnfamiljen fick därför tidvis bo i parets trerummare i Lund. Det gillades inte av hyresvärden LKF.

Värden anklagade paret för olovlig andrahandsuthyrning och sade upp deras hyreskontrakt. Det sammanföll med pandemins utbrott förra våren. Det äldre paret tillhörde en riskgrupp och de valde därför att samtidigt sätta sig i karantän i sommarstugan i en annan del av Skåne. Sonen fortsatte att bo i deras lägenhet med sina barn och sin nya sambo. Obegripligt agerande, tyckte LKF, eftersom det ytterligare spädde på deras syn att paret inte alls bodde i sin lägenhet utan hyrde ut den utan tillstånd. Sommarhuset var i själva verket parets permanenta boende, menade LKF, medan Bengt och Eva Borgh ansåg att det bara var en tillfällig bostad under pandemin. En räddning och en välkommen tillflyktsort i en annars kaotisk tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag blev chockad. LKF:s agerande har varit för jävligt, säger Bengt Borgh.

– Själva pandemin har varit det lindrigaste det här året. Det har varit fruktansvärt. LKF gav oss två val: säg upp ert kontrakt eller bli uppsagda, säger Eva Borgh över högtalartelefon.

Bengt och Eva Borgh.

De befinner sig fortfarande i sommarhuset i väntan på vaccination. De vågar sig inte till Lund och framför allt inte till lägenheten på nionde våningen. Att åka hiss känns uteslutet.

– Jag har varit så förbannad det här året. Riktigt arg. Vi blivit falskt anklagade av vår hyresvärd. Det handlar om halvsanningar och brist på fakta, säger Bengt Borgh.

Annons

Varför ansökte ni aldrig om att få hyra ut i andra hand?

– Vi har aldrig hyrt i andra hand så det fanns ingen anledning att ansöka om det. Lägenheten är vårt permanenta boende och ibland har vår son och hans barn varit inneboende hos oss. Så det fanns inte i vår värld att be om lov att hyra ut, säger Bengt Borgh.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

Paret ville inte flytta när de sades upp och fallet landade därför på hyresnämndens bord. Och nu får Bengt och Eva rätt. Det råder särskilda omständigheter under pandemin och att paret valde att sätta sig i karantän i sommarstugan får anses förståeligt, menar hyresnämnden i sitt beslut. Det är ”rimligt med hänsyn till den allmänna osäkerhet som pandemin föranledde”, skriver nämnden bland annat.

– Jag jublade när vår advokat läste upp beslutet. Men jag kände under förhandlingen i hyresnämnden mig ganska trygg med att vi skulle vinna. Det måste finnas någon rättvisa i den här världen. Tänk dig ett äldre par som blivit vräkta, det hade inte varit helt lätt att hitta en ny bostad, säger Bengt Borgh.

Hyresvärden hade lämnat in en rad bevis för sina anklagelser mot paret. De hade bland annat undersökt värme- och vattenförbrukningen i sommarhuset för att bevisa att paret bodde där permanent. Till bevisningen hörde också en artikel från lokaltidningen där sonens nya sambo nämnt att hon bodde i Lund och att hon skulle besöka svärföräldrarna som bodde på orten där sommarstugan ligger. Men hyresnämnden menade att det LKF kunnat presentera för nämnden hade ”lågt bevisvärde”. Bengt och Eva Borgh, däremot, hade i detalj kunnat redogöra för sina val.

Annons
Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund
Andreas Persson, jurist på LKF.

Men Andreas Persson, jurist på LKF, ifrågasätter nämndens bedömning.

– Nämnden konstaterar att det bott någon annan i lägenheten men att omständigheterna gör att det är ok. Det tycker vi är märkligt. Vill man hyra ut i andra hand ska man ansöka om det , säger Andreas Persson, jurist på LKF.

Finns det inte skäl för er att vara extra generösa just under pandemin?

– Jo. Men vi har inte fått chansen att vara det i det här fallet. De har hyrt utan att fråga om lov, som vi ser det. Och vi kommer antagligen att överklaga beslutet. Vi vill få det här prövat av en högre instans, säger Andreas Persson.

Corona i Hyressverige
Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Digitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.