Annons

Pensionär som hade knark i frysen förlorar hyreskontrakt

Burlöv Kvinnan visste att det förvarades knark i lägenheten och det var ingen som tvingade henne. Det anser hyresnämnden och nu tvingas 76-åringen i Burlövs kommun att flytta. Bakgrunden är ett polisbeslag av amfetamin för miljonbelopp.
Uppsagd efter att ha dömts till fängelse
Foto: Polisen/Gry Ellebjerg
Polisens bild på frysen med knarklagret.

På väggarna hängde färgglada teckningar från barnbarn och fotografier på husdjur. Polisen slog till mot hyreshuset och lägenheten i Burlövs kommun vintern 2022 efter en tids spaning mot flera personer. Intresset riktades snabbt mot en blå påse som låg i frysen köket.

”En snabb blick i påsen blottade flertalet påsar med vitt pulver som liknade narkotika”, skrev en av polisens hundförare i ett pm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det visade sig att det fanns stora mängder narkotika på flera ställen i lägenheten, och en pistol gömd som var gömd bakom ett skåp. Totalt hittade polisen drygt 24 kilo amfetamin till ett värde av runt fem miljoner kronor. Det låg gömt bland matförpackningarna i frysen men även i en garderob. Polisen lyckades aldrig reda ut vem vapnet tillhörde men utredningen gick bättre när det gällde narkotikahärvan. Tingsrätten dömde senare flera personer till fängelse för grovt narkotikabrott, en härva med förgreningar till flera platser och orter.

En av de dömda var den 76-åriga kvinna som stod på hyreskontraktet för bostaden i Burlöv. Innan detta var hon helt ostraffad.

Pensionären tvingas flytta

Strax efter att domen i knarkhärvan hade fallit i tingsrätten i vintras sade fastighetsägaren Burlövs bostäder upp kvinnans hyreskontrakt.  Nu kommer nästa hårda slag då hon måste ge upp lägenheten efter ett beslut i hyresnämnden.

Annons

Pensionären har nekat till brott och sagt att hon trodde att knarkpaketen i frysen innehöll grönsaker. Hon har även tagit strid för att få bo kvar och för att behålla sitt kontrakt. Inför hyresnämnden hävdade hon åter igen att hon inte känt till något om narkotikan som polisen hittade i hennes hem.

Men nämnden köpte inte den berättelsen med och hänvisar till den tidigare brottmålsdomen som slagit fast att hon gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott. Ingenting tyder heller på att kvinnan blev tvingad av någon annan, skriver nämnden och pekar även här på tingsrättsdomen. Lägenheten i Burlöv användes i sig som ett medel för att begå brott kopplat till ett kriminellt nätverk, skriver nämnden. I beslutet har domstolen vägt in att den typen av verksamhet påverkar omgivningen och att det skulle kunna skapa obehag för grannarna om pensionären fick bo kvar.

Enligt beslutet har hon misskött sig så pass mycket att hon nu måste flytta, detta efter nästan trettio år som hyresgäst hos bostadsbolaget.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Polisen ser mönster med knarkgömmor

Att kriminella använder ostraffade hyresgäster som målvakter för att förvara till exempel narkotika eller vapen är vanligt.

Annons

– Vi ser detta tydligt. För att försvåra för oss så vill man inte att tongivande personer som vi redan känner till står på hyreskontrakten. De vill inte synas. Det kan i stället vara tjejer som inte är kopplade till dem eller anhöriga som står på kontraktet, har Mats Karlsson, chef på polisens underrättelseenhet i region syd, sagt till Hem & Hyra.

Polisens bilder från knarkgömman.
Polisens bilder från knarkgömman i Hyllie.

Nyligen blev en lägenhet i Hyllie i Malmö aktuell på ett liknande sätt. Även i det fallet hade hyresgästen fanns det narkotika för miljoner i lägenheten. Efter en fällande brottmålsdom mot hyresgästen följde en hyrestvist mellan fastighetsägaren och mannen som förlorade sitt kontrakt.

Läs också Hyrde lägenhet som heroindepå – polisen hittade knark för miljoner Här gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor” Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.