Annons

Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd

Burlöv 76-åringen har bott i lägenheten under snart tre decennier. Nu kan hon tvingas flytta efter att ha dömts till fängelse för innehav av tjugofyra kilo amfetamin. Bostadsbolaget anser att kvinnan inte längre har något behov av bostaden.
Uppsagd efter att ha dömts till fängelse
Foto: Polisen/Gry Ellebjerg
Polisens bild på frysen med knarklagret.

I lägenhetens frys låg påsar med djupfrysta grönsaker, pommes frites och glass i lådor. Men det fanns mer. I en påse på översta frysfacket låg åtta vakuumförpackade paket med vitt pulver, amfetamin.

Längre in i bostaden, i en garderob i ett sovrum, fanns dubbelt så mycket av samma substans. Totalt handlar det om 24 kilo amfetamin som polisen hittade i hemmet för drygt ett år sedan. Sett till gatupriset på droger ligger värdet av beslaget på runt fem miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var när polisen spanade på andra personer som de fick upp ögonen för den idag 76-åriga kvinnan. Även för hennes trerummare, ett misstänkt knarklager. Kvinnan har varit hyresgäst hos kommunala Burlövs bostäder sedan mitten av 90-talet och var ostraffad när polisen slog till mot adressen. Förutom narkotika hittade de även en pistol gömd bakom ett vitrinskåp.

Dömd till fängelse efter knarkfynd
Polisens bilder från lägenheten. Ingen dömdes som ansvarig för vapnet.

I höstas dömde tingsrätten flera personer i härvan till långa fängelsestraff, mellan fyra och sex år. Även kvinnan dömdes mot sitt nekande till två års fängelse för grovt narkotikabrott. Rätten menade att hon endast medverkat i liten del i knarkaffärerna vilket i kombination med hennes ålder bidrog till att straffet inte blev längre.

Dömd till fängelse  – då sade värden upp hyreskontraktet

Fängelsedomen var dock inte det enda hårda slaget mot pensionären efter tillslaget mot lägenheten. Kort efter att tingsrättsdomen hade fallit blev 76-åringen även uppsagd som hyresgäst av kommunala Burlövs bostäder.

”Anledning till uppsägningen är att du i lägenheten förvarat en stor mängd narkotika samt ett vapen och blivit dömd till fängelse”, skrev värden i ett brev och förklarade för kvinnan varför hon inte längre kunde bo kvar.

Annons

Nu har nästa rättsprocess inletts – bolaget har gått vidare med ärendet till hyresnämnden i Malmö för att få grönt ljus med uppsägningen. Burlövs bostäder menar att kvinnan inte längre har något behov av lägenheten, det framgår av dokument i målet.

– Fängelse i sig är inte skäl för uppsägning. Vem som helst kan få en dom på sig och hamna i fängelse. Men det kan finnas andra skäl för uppsägning, säger Burlövs bostäders vd Mats Åsemo som inte vill svara på frågor om det aktuella fallet.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

–  Jag väljer att inte kommentera eftersom det inte är avgjort i hyresnämnden. Vi följer de lagar och regler som finns och behandlar alla lika. Det är ett mantra hos oss, säger han.

Nu återstår hyresnämndens bedömning av fallet och beslut. En process som enligt domstolens statistik skulle kunna vara färdig framåt sommaren.

Hyresgäster som döms till längre fängelsestraff ställs ofta inför en knepig situation. Kommer domen till värdens kännedom kan det leda till en uppsägning. Hem & Hyra har vid flera tillfällen rapporterat om problematiken runt fängelsestraff, bland annat om en mamma i Malmö som nekades att hyra ut sin bostad i andra hand när hon skulle avtjäna ett straff. Mamman riskerade att förlora lägenheten men räddades i sista stund av ett beslut i hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Hårdare lagar på gång – men inte fritt fram idag

Just nu förbereder regeringen hårdare lagar mot hyresgäster som begår brott, eller som lever med personer som gör det. Det handlar bland annat om ett utvidgat ansvar för föräldrar vars barn begår brott, inte bara i lägenheten utan även i närområdet. Det ska även bli lättare för värdar att kasta ut hyresgäster som utövar en systematisk kriminalitet i själva lägenheten.

Regeringen väntas driva genom en lagändring i början av maj i år. Detta betyder dock inte att det är fritt fram för hyresgäster att begå brott med tills dess. En person som använder sin bostad som ett brottsverktyg, till exempel som knarklager, har länge kunnat räkna räkna med att kastas ut om det avslöjas.

Föräldrar med hemmaboende barn kan på samma sätt ställas inför uppsägningar kopplat till barnens handlingar. För tillfället ligger ett mål i hyresnämnden i Malmö där en mamma på Rosengård blivit uppsagd efter att hennes son byggt termosbomber i lägenheterna. Hon är uppsagd och vill bo kvar men fallet är ännu inte avgjort.

Läs också Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.