Annons

Hyrde lägenhet som heroindepå – polisen hittade knark för miljoner

Malmö 38-åringen sitter i fängelse och blir nu samtidigt vräkt från sin lägenhet. Enligt tingsrättens dom var bostaden avsedd för knarkhantering, något som blivit allt vanligare. ”Det är bra om man som granne funderar över allt som avviker från normalbilden”, säger Mats Karlsson, chef på polisens underrättelseenhet i region syd.
Knark
Foto: Polisen/AnnaKarin Löwendahl

En ledig polis som promenerade med hunden upptäckte förra våren en narkotikagömma i en dunge i Malmös utkant. Fyndet ledde vidare till flera lägenheter, bland annat en tvåa i stadsdelen Hyllie. Där avslöjades ett storfynd – heroin till ett gatuvärde av 2,6 miljoner kronor och högar med sedlar. Narkotikan var förpackade i formen av hockeypuckar och låg i en ryggsäck i en av garderoberna.

Lägenheten var enkelt inredd när polisen slog till och enligt tingsrättens bedömning var det tydligt att den var avsedd för att hantera knark. Domen från i vintras beskriver ett upplägg där huvudmän i internationella narkotikanätverk skaffar bostäder i Sverige som lager för personer längre ner i hierarkin som ska sköta langningen. Den aktuella bostaden ligger strategiskt på Hyllie, bara ett stenkast från första tågstationen i Sverige för den som kommer från Europa över Öresundsbron.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bröderna straffas för knarket

38-åringen som stod på hyreskontraktet sade sig ha hyrt ut tvårummaren i andra hand till sin bror. Båda männen nekade till brott men tingsrätten, och senare hovrätten, dömde dem till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Knark och pengar - polisens bilder
Polisens bilder från knarkgömman.

Nu förlorar mannen även hyreskontraktet efter att ägaren Willhem gått till domstol. Hyresgästen, som sitter placerad på en anstalt i Mellansverige, har inte tagit strid för att få behålla lägenheten. Anledningen till tredskodomen är att 38-åringen inte betalade hyror under sju månader då han satt frihetsberövad efter tillslaget mot heroinlägenheten. 65 000 kronor i hyror uteblev på det viset, pengar som han enligt domen nu måste betala.

Annons

Polisen har på senare år avslöjat flera liknande upplägg i Malmö. Det rör sig om hyresrätter som kriminella nätverk skaffar för att använda som depåer åt langare och kurirer. Eller att ostraffade personer blir påkomna med att förvara droger åt andra i sina lägenheter. Mitt bland vanliga och ovetande hyresgäster som bor intill.

Läs ocksåPensionär som hade knark i frysen förlorar hyreskontraktUppsagd efter att ha dömts till fängelse

Vanligt med uppdragsgivare utomlands

Enligt polisen är det vanligt att kriminella använder målvakter för att skaffa lägenheter som sedan används för brott.

– Vi ser detta tydligt. För att försvåra för oss så vill man inte att tongivande personer som vi redan känner till står på hyreskontrakten. De vill inte synas. Det kan istället vara tjejer som inte är kopplade till dem eller anhöriga som står på kontraktet. Många av de som vi tittar på sitter utomlands mer eller mindre kontinuerligt, i Dubai till exempel som har blivit det kriminella paradiset, säger Mats Karlsson, chef på polisens underrättelseenhet i region syd.

Annons
Mats Karlsson, chef på polisen underrättelseenhet i region syd.
Mats Karlsson, chef på polisen underrättelseenhet i region syd.

När ska grannar reagera på att något inte är som det ska i ett hyreshus?

– Det är bra om man som granne funderar över allt som avviker från normalbilden, men det har inte blivit lättare att hitta i och med att man kan hyra ut genom Airbnb. Många lägenheter används tillfälligt för prostitution eller för att gömma narkotika eller vapen. De vill inte ha det på ställen som vi kan koppla till dem. Är det spring på udda tider eller mycket mer människor som rör sig än tidigare, då kan man tipsa oss och så tittar vi vidare på det.

Fakta: Fängelsestraff och hyreskontrakt

Det är vanligt att hyresgäster förlorar hyreskontrakt vid långa fängelsestraff. Om inte värdarna anser att vistelsen bakom lås och bom motiverar en godkänd andrahandsuthyrning kan det bli svårt att behålla kontraktet. Bolagen kan då göra bedömningen att hyresgästen inte har behov av lägenheten under straffet, om den ändå hyrs ut i andra hand kan detta klassas som olovligt och motivera en uppsägning.

Samtidigt finns exempel på fall med kortare straff som gått till hyresnämnden som har godkänt uthyrning, efter att värden först sagt nej.

Läs också Här gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor” Nya lås ska stoppa avföring, sex och missbruk i Bodenbos källare Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning Sen hyra är värre än knarkodling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.