Per Bolund ny bostadsminister
Statsminister Stefan Löfven (S) hade då inte sagt något om vem som skulle bli bostadsminister. Däremot stod det klart att förre bostadsministern Peter Eriksson (MP) skulle gå till utrikesdepartementet.
Under den efterföljande presskonferensen bekräftade statsministern att Per Bolund blir biträdande finansminister med ansvar för bostadsfrågor.
Utnämningen var lite av en högoddsare. När tidningen Fastighetsvärlden nyligen frågade sina läsare vem som skulle få jobbet hamnade han på åttonde plats – bara 3 procent trodde på honom.
47-åringen från Stockholsförorten Hässelby har viss erfarenhet av bostadsfrågor. När dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan fick gå våren 2016 blev han tillförordnad bostadsminister tills partikollegan Peter Eriksson fick axla rollen.
Under förra mandatperioden låg ansvaret för bostadsfrågan under näringsdepartementet. Nu hamnar det i stället under finansdepartementet. Såväl Hyresgästföreningen som Fastighetsägarna ser det som ett bevis för att bostadsfrågan nu tas på större allvar.
”Äntligen flyttar bostadsfrågan in på Finansdepartementet!” skriver medlemsorganisationen på Twitter.
Farhågorna för marknadshyror nämns inte i tweeten. I stället uppmanar Hyresgästföreningen Per Bolund att fortsätta värna om konsumentskyddet. ”Vi gratulerar @bolund som får ta över bostadsfrågorna. Vi hoppas att du fortsätter stå upp för ett starkt konsumentskydd, även i #bopol” – konsumentfrågor låg också på hans bord i den förra regeringen.
Vilka frågor Per Bolund prioriterar högst i nya jobbet återstår att se. Detta då han var en av få ministrar som inte fick redogöra för sin syn på framtiden under presskonferensen. Hyresgästföreningen pekar ut ett område som särskilt viktigt.
– Det viktigaste nu är att skapa balanserade villkor för upplåtelseformerna. Det är den absolut viktigaste frågan, säger förbundsordförande Marie Linder.
– Eftersom vi under så många år inte har haft en aktiv bostadspolitik i det här landet, så brinner det. Bostadsbristen och trångboddheten visar på det, säger hon och lägger till att bostadspolitik handlar om valfrihet och att människor ska ha möjlighet att röra sig mellan olika upplåtelseformer.
Även Fastighetsägarna skulle välkomna en översyn av de skattemässiga villkoren mellan olika upplåtelseformer, även om intresseorganisationens vd Reinhold Lennebo inte anser att det är den viktigaste frågan. Han vill i stället att regeringen ser till att infria löftet till samarbetspartierna om fri hyressättning i nyproduktion. Han menar också att det är bra att bostadsfrågorna flyttar från närings- till finansdepartementet.
– Jag tror att han [Per Bolund] har goda förutsättningar att göra ett bra jobb. Det var ingen överraskning att man flyttar runt mellan departementen. Jag tror att det är ganska bra att man samlar ihop en del frågor så att man kan hantera bostadsfrågan utifrån den komplexitet som den har.
På de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation Sabo är man också spända på att se hur bostadspolitiken kommer att se ut.
– Ur allmännyttigt perspektiv ska det bli intressant att höra mer om vilka bostadspolitiska frågor Per Bolunds kommer prioritera och vad det innebär att frågorna flyttas till Finansdepartementet, säger vd:n Anders Nordstrand.
— Per Bolund (@bolund) 21 januari 2019
Grattis @bolund till ditt viktiga uppdrag som bostadsminister. Jag och @hyresgasterna ser fram emot ett gott samarbete för allas rätt till ett tryggt hem #bopol
— Marie Linder (@MarieLinder1) 21 januari 2019
Äntligen flyttar bostadsfrågan in på Finansdepartementet! Vi gratulerar @bolund som får ta över bostadsfrågorna. Vi hoppas att du fortsätter stå upp för ett starkt konsumentskydd, även i #bopol
— Hyresgästföreningen (@hyresgasterna) 21 januari 2019