Annons

Kaplan avgår som bostadsminister

Nyheter Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår. Det meddelade statsminister Stefan Löfven i dag. Finansmarknadsminister Per Bolund blir tillförordnat statsråd för boende och byggande.
Mehmet Kaplan (MP) avgår som bostadsminister.

De senaste dagarna har de stormat rejält kring bostadsministern. Först avslöjdes det att han varit på samma middag som en representant för den högerextrema turkiska grupperingen Grå Vargarna. Och i går visades en tv-inslag från 2009 i lokal-tv-kanalen ”Somali star” där Mehmet Kaplan jämför Israels agerande mot palestinier med Tysklands agerande mot judar på 30-talet.

I dag klockan elva skulle bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ringa upp Hem & Hyra för en intervju. En timme innan intervjun ringer Mehmet Kaplans vikarierande pressekreterare Mikaela Kotschack och hälsar att bostadsministern har fått förhinder.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I stället hölls ett krismöte inom miljöpartiet och kl 12.30 meddelade sedan Stefan Löfvén (S) att Mehmet Kaplan avgår.

Som bostadsminister har Mehmet Kaplan bland annat fått kritik för att vara osynlig. Trots växande bostadsbrist tog det ett halvår innan den första åtgärden lanserades: investeringsstödet för små och billiga hyresrätter, med en satsning på 3,2 miljarder kronor per år.

Det har dock blivit kraftigt försenat och ännu inte kommit på plats.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Inte heller har de blocköverskridande bostadssamtalen ännu lett till någonting.

Annons

Samtidigt har flyktingmottagandet skapat nya bostadsbehov och många debattörer har varit kritiska till att inte bostadsministern har kommit fram med fler lösningar.

Men det var alltså helt andra frågor som fick Mehmet Kaplan på fall. 

Läs ocksåColiving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder säger att det är positivt att Per Bolund nu kliver in i Mehmet Kaplans ställe.

– Det som är viktigt är att den som sitter vid rodret kan fokusera på bostadsfrågan och så har det kanske inte varit de senaste dagarna för Mehmet Kaplan. Jag tror att Per Bolund nu kan gå in och med kraft delta i bostadssamtalen.

Förutom den senaste veckan – hur tycker du att Mehmet Kaplan skötte sig som bostadsminister?

Annons

– Jag tycker att han har visat förståelse för vilka frågor som har varit viktiga. Han har verkligen sett behovet av nyproduktion av hyresrätter, bland annat. Det man kan kritisera är att det kunde ha varit ett högre tempo, säger Marie Linder.

Per Bolund, 44, är sedan tidigare finansmarknads- och konsumentminister och även biträdande finansminister. Han får ett mestadels positivt mottagande i branschen enligt tidningen Fastighetsägarens rundringning.

Nu får Per Bolund alltså tillfälligt ansvar även för boende och byggande. De andra delarna av Mehmet Kaplans tidigare portfölj – IT och stadmiljösutveckling – läggs på näringsminister Mikael Damberg.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.