HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Marie Linder: Jag är oerhört besviken på Stefan Löfven

Nyheter Vi har en statsminister – som enligt en överenskommelse bland annat ska införa fri hyressättning i nyproduktion. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder känner sig sviken. (UPPDATERAD)
Foto: Hyresgästföreningen, Wikimedia commons
Besviken. Hyresgästföreningens ordförande är oerhört besviken på statsminister Stefan Löfven.

Efter en historiskt långdragen process så stod det för en liten stund sedan klart att Stefan Löfven (S) får fortsatt förtroende att leda landet i fyra år till. Men han ska göra det med en politik som i mångt och mycket – inte minst på bostadsområdet – går tvärt emot vad hans eget parti vill och vad som sades före valet.

Exempelvis förde Socialdemokraterna en kampanj om att man sa nej till marknadshyror och Moderaternas hyreschock. En liknande kampanj drevs av Hyresgästföreningen. Enligt överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna ska dock nu fri hyressättning införas i nyproduktion och hyressättningen för befintliga lägenheter ska ses över. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, vars stöd regeringen är beroende av, har lovat att fälla regeringen om fri hyressättning införs.

Läs ocksåMarie Linder: Jag är upprörd och arg

– Vi inför fri hyressättning i nyproduktion. Men hyran ska sättas enligt en tariff, man ska veta vad hyran blir nästa år. Det vet man inte med marknadshyror, sa Stefan Löfven på en presskonferens efter utnämningen.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tycker det är bra att vi har en regering på plats, men är kritisk mot överenskommelsens delar som gäller bostadsfrågan.

– Jag är oerhört besviken på Stefan Löfven. Och på alla de partier som förhandlat fram den här överenskommelsen. De borde veta vilket behov Sverige har att få fart på bostadsbyggandet av lägenheter som människor har råd att flytta in i. De är väldigt många, unga människor, föräldrar och pensionärer som hör av sig till Hyresgästföreningen. Vi kommer ta fighten för att konsumentskyddet inte ska försämras och även framtidens hyresgäster ska ha möjlighet att förhandla sin hyra.

Läs ocksåVänsterpartiet: Vi fäller Löfven om han inför fri hyressättning

Det pågår samtal mellan Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna, som är de tre parterna på hyresmarknaden, om hur hyressättningen ska utvecklas, hon oroas över att dessa samtal ska störas av att villkoren förändras av politiken.

– Jag tycker att hyressättningen ska avgöras av parterna på bostadsmarknaden och politiken håller sig borta. Dagens system har funnits i 50 år och har hela tiden utvecklats, olika intressen har vägts mot varandra. Jag är inte förvånad över att det finns privata fastighetsägare som vill ta ut ytterligare vinster, men boendet handlar om mer än enskilda fastighetsägare. Ett tryggt boende för alla människor är viktigt för hela samhället.

Har du haft någon kontakt med Socialdemokraterna under den vecka som gått sedan överenskommelsen blev offentlig?

Läs ocksåSå påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen

– Nej, ingen från Socialdemokraterna och ingen från Liberalerna och Centern heller. Jag har träffat Jonas Sjöstedt.

På måndag presenterar Stefan Löfven sin nya regering. Enligt uppgift är Socialdemokraterna väldigt måna att den här mandatperioden inneha posten som bostadsminister.

 

 

Läs också Johan Danielsson tredje bostadsministern under 2021 - första från S sedan Mona Sahlin Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.