Annons

Per fick jobb via bostadsbolaget

Västerås Per Hellström är en av de cirka 500 personer som genom åren fått jobb genom sitt bostadsbolag Mimers arbetsmarknadsprojekt.
Foto: Per Groth
Per Hellström fick jobb via Mimers arbetsmarknadssatsning.

Bäckbybon Per Hellström, 57, hade varit arbetslös i tre år när han via arbetsförmedlingen fick kontakt med Jobbpunkt Mimer, det kommunala bostadsbolagets arbetsmarknadssatsning.

Två kurser senare hade han fått sommarjobb på Icas central­lager i Västerås. När sommaren var slut erbjöds han fast jobb som expeditör. 

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

 Det känns underbart, helt suveränt! Jag ser det inte bara som att jag plockar varor. Jag ser ju till att varorna hamnar i butiken och hjälper på så sätt folk att underlätta sin vardag, säger han.

Per Hellström flyttade till Västerås för tre år sedan och hade tänkt pendla till jobbet i Stockholm. Men i samma veva blev han uppsagd från jobbet som servicetekniker.

Merparten av Per Hellströms kolleger på lagret är unga, runt 20 år.

Annons
Läs ocksåAllt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar”

– Jag höjer ju medelåldern rejält, men det är bara roligt!

Jobbpunkt Mimer hette från början Jobbpunkt Väst och har fått ut över 600 personer på arbetsmarknaden sedan starten 2005.

– Vi har sex stycken gruppstarter per år med sammanlagt 100 deltagare. Av dem går över 60 procent ut i jobb och ytterligare en del pluggar vidare, säger coachen Camilla Hadarsson. Från början var projektet bara riktat till Mimers hyresgäster, men nu är alla långtidsarbetslösa Västeråsare välkomna.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

– Men många av deltagarna bor hos Mimer. Att ha ett jobb att gå till ger inte bara en inkomst utan även en bekräftelse på att vara behövd.  En känsla som smittar av sig till hela familjen, säger Camilla Hadarsson.

Annons

Hem & Hyras genomgång av kommunala hyresvärdar i Mellansverige, visar att tio är inblandade i olika arbetsmarknadsprojekt. Vanligast är att erbjuda sommarjobb till ungdomar.

– Vi ser att det är något som engagerar bostadsbolagen, framför allt de större som har resurser. Det kan vara svårare för mindre, med begränsad personal, säger Therese Berg på de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation, Sabo.

Fakta: Vem betalar projektet?

Västerås stad betalar en miljon kronor om året till projektet Jobbpunkt Mimer, medan det kommunala bostadsbolaget Mimer står för cirka 1,5 miljoner kronor per år.

Läs också Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska” Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.