Platen efterlyser hissbidrag
I samband med årets upplaga av den bostadspolitiska konferensen Motala Forum presenterade Gunnar Flodin siffror över den förväntade befolkningsutvecklingen i Motala. År 2022 beräknas antalet ålderspensionärer vara 2 100 fler än i dag, varav 400 kommer att vara över 80 år. Fler äldre väntas också bo hemma längre, vilket ställer stora krav på tillgänglighet.
Platen är Motalas största hyresvärd, med omkring 6 000 lägenheter. Precis som hos många andra värdar är behovet av att bygga hissar stort. Men det är också dyrt, från en miljon kronor till flera miljoner per hiss beroende på vilken lösning man väljer.
Gunnar Flodin visade ett räkneexempel för att illustrera vilka konsekvenser det skulle kunna få för hyresgästerna om stiftelsen, och därmed dess hyresgäster, skulle bära hela kostnaden själva. I ett hus där tio lägenheter får tillgång till en hiss skulle hyrorna behöva höjas med cirka 600 kronor i månaden, enligt exemplet. Samtidigt kräver bygglagstiftningen att hus som byggs om också tillgänglighetsanpassas. Platen har ombyggnadsplaner för delar av sitt bestånd.
– Ur samhällsperspektiv har vi inte råd att låta bli att sätta in hissar när vi bygger om. Men ur hyresgästperspektiv har vi inte råd att göra det, säger Gunnar Flodin.
Han menar att staten måste ta ett större ansvar för att lösa problemet.
– Jag tycker att det är dags för ett hissbidrag.
Något sådant ville dock vare sig Veronica Palm (S) eller Anti Avsan (M), båda riksdagsledamöter i civilutskottet och deltagare vid konferensen, utlova.
– Jag har svårt att se att du kommer att se något hissbidrag vare sig i statsbudgeten eller i någon skuggbudget den här hösten, säger Veronica Palm.