HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nils-Gunnar har fel telefon – blir utan hyresbonus till jul

Motala Hyresgäster med fel sorts mobiltelefon får inte längre ut sin hyresrabatt hos Platen. Det har retat upp Nils-Gunnar Karlsson i Godegård, som känner sig diskriminerad av hyresvärden.
Man sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon
Foto: Jenny Knutsson
Nils-Gunnar Karlssons mobiltelefon är relativt ny men saknar möjlighet att använda appar.

Nils-Gunnar Karlssons mobiltelefon är ganska ny, men den har knappar i stället för pekskärm och saknar internetuppkoppling. Och det är just det som är problemet för honom och ett okänt antal andra hyresgäster hos Platen. I år blir de utan de extra hundralappar som brukade komma lagom till jul.

I fjol gjorde hyresvärden om sitt system med kvarboenderabatt. I stället för att premiera dem som bott längst infördes en lägre årlig rabatt på 500 kronor som kommer fler till del. För Nils-Gunnar, som har bott 25 år i sin radhustvåa, innebar det att rabatten sänktes med drygt 1 000 kronor. Men det är inte det som retar upp honom.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

– Nej, det är väl bra om fler får rabatt. Men alla får ju inte samma möjlighet, det är inte rättvist, tycker han.

Den nya rabatten, som Platen valt att kalla lojalitetsbonus, betalas ut i form av ett digitalt presentkort som laddas ner till en app i mobiltelefonen. 2020 gjordes ett utskick med presentkort på papper i slutet av året till dem som ännu inte hämtat ut sin rabatt digitalt. Så kommer inte att ske i år.

– Det finns två skäl till att vi gör så här. Det ena är att det var ett himla plock förra året med att hålla reda på vilka som fått ut presentkorten och inte, säger Platens vd Lars Åke Landén.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Men framför allt är tanken att presentkortet ska fungera som en morot för hyresgästerna att börja sköta mer av sina kontakter med värden digitalt. Lars Åke Landén håller inte med om att det skulle handla om diskriminering.

– Jag har förståelse för att det finns hyresgäster som anser att de ska kunna välja bort vissa saker i samhället och det får man gärna göra. Men om man vill få del av de 2,5–3 miljoner som vi delar ut till hyresgästerna i år så är det här sättet som gäller.

Nils-Gunnar Karlsson har inga planer på att skaffa en ny mobiltelefon.

Läs ocksåDatanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevisEn man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.

– Nej, då får väl pengarna brinna inne. Jag tycker att man kunde ha löst det här genom ett avdrag på hyran i stället. Det hade varit enklast för alla.

Läs också Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.