Protest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen
– Det här är pengar som var tänkta för att bygga nya bostäder och för att renovera framför allt husen i miljonprogrammet. Vi kan inte bara acceptera ett sådant beslut, säger Helene Hjorth-Erickson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Borlänge.
Bakgrunden är det beslut som togs i kommunfullmäktige i april förra året. Då bestämde politikerna att 34 miljoner kronor skulle föras över från Tunabyggen till det kommunala koncernbolaget Borlänge Kommuns Förvaltnings AB, BKF. Merparten, 29,4 miljoner kronor, kom från de lägenhetsförsäljningar som Tunabyggen gjort tidigare och där reavinsten uppgick till nära 106 miljoner kronor.
I höstas startade Hyresgästföreningen ett upprop mot beslutet. Ett informationsblad delades ut till alla hushåll i Tunabyggen, där man bland annat kunde läsa att 34 miljoner kronor motsvarar kostnaden för 95 totalrenoverade lägenheter. De boende uppmanades att fylla i en talong med rubriken ”Sluta ta hyresgästernas pengar!” och skicka den till Hyresgästföreningen.
Hittills har nästan 700 hushåll hörsammat uppmaningen.
– Tanken är att vi i mars ska lämna över talongerna till politikerna i kommunstyrelsen. Samtidigt planerar vi att dela ut en informationsfolder till politikerna i kommunfullmäktige, där vi talar om vad de egentligen har sagt ja till, säger Helene Hjorth-Erickson.
Hyresgästföreningen menar även att motiveringarna för beslutet var otydliga och motstridiga. I beslutsunderlaget står det till exempel att ”utdelning från dotterbolag” kan användas för att skapa en buffert för ägarbolaget BKF – plus att de kan användas för amortering av lån.
Samtidigt står det att de 34 miljonerna även kan användas till att bygga nya bostäder och för att renovera och förbättra befintliga bostadsområden. Om så är fallet är det väl bäst om pengarna stannar kvar i Tunabyggen, menar Hyresgästföreningen. Bostadsbolagets avsikt har hela tiden varit att med pengar från försäljningen utveckla befintliga bostadsområden och bygga nytt.
– Det finns även en skrivning i beslutsunderlaget om att integration och social sammanhållning ska främjas. Men här citerar man i princip rakt av en paragraf i lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. Det är alltså ett rent fikonspråk man använder, säger Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Marcus Kjellin.
Men kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) försvarar beslutet. Han säger att Tunabyggen fick ut mer pengar från försäljningen än vad man från början hade räknat med, tack vare att fastigheterna ingick i ett samlat försäljningspaket. Där ingick förutom Tunabyggen även fastigheter som ägdes dels av kommunen, dels av ett annat kommunalt bolag, Hushagen.
– Om Tunabyggen sålt fastigheterna på egen hand hade bolaget inte alls fått lika mycket pengar som man fick nu. Så trots att vi plockar ut de här pengarna får Tunabyggen behålla mer än vad bolagets styrelse hade räknat med från början, säger Jan Bohman.
Han förklarar att det finns en poäng med att bostadsprojekt drivs på koncernnivå eftersom man då får tillgång till större resurser.
Men framför allt försäkrar Jan Bohman att pengarna från Tunabyggen enbart ska användas för att utveckla bostadsmarknaden i Borlänge. De går inte in i den kommunala driften och de ska inte användas för att amortera på lån.
– Det är väl reglerat i lagen vad man får göra med pengar som tas ut från allmännyttan, så det vi tar från Tunabyggen ska användas till bostäder. Redan i dag har BKF anställt en person som ska leda ett av våra stora, framtida byggprojekt här i Borlänge.