HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

SBB köpte av Tunabyggen

Dalarna Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fortsätter att köpa fastigheter i landets mellanstora kommuner. För en tid sedan offentliggjordes att de drygt 300 lägenheter i Bullermyren och Lisselhagen som kommunala Tunabyggen bjudit ut till försäljning köpts av det köpglada företaget.
Foto: Lena Mattsson
Tunabyggen har sålt fastigheter på Bullermyren och i Lisselhagen till Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

Sedan i somras, då man köpte fastighetsbolaget Kopparleden, äger Samhällsbyggnadsbolaget redan sammanlagt 700 lägenheter i Ludvika, Falun, Hedemora, Orsa, Smedjebacken och Säter.
I Borlängeaffären ingick också kommunala byggnader, bland annat stadshuset.

Hyresgästföreningen är kritisk till affären. I ett pressmeddelande säger förhandlingsledare John Oknelid på Hyresgästföreningen i Borlänge:
– Vi förutsätter givetvis att den nya ägaren är seriös och långsiktigt och att de lämnat garantier för att de avser att äga och förvalta fastigheterna under lång tid framöver. Vi förutsätter också att de nya ägarna vill utveckla och fördjupa hyresgästernas rätt till inflytande.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

För Dala-Demokraten berättade Samhällsbyggnadsbolagets vd Ilija Batljan i veckan att företaget genom sin förestående börsintroduktion kommer att få ”effektivare tillgång till kapitalmarknaden” och att det kan bidra till att ”kommuner där vi är etablerade kan växa”.

På sin hemsida skriver bolaget bland annat att deras mål är ”att inneha ett fastighetsbestånd till ett värde av 20-25 miljarder kronor inom fem år och vara en betydande aktör på fastighetsmarknaden över hela Norden”.
Belåningsgraden för fastighetsaffärerna ska enligt hemsidan inte överstiga 70 procent.

Annons
Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.