HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

SBB köpte av Tunabyggen

Dalarna Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fortsätter att köpa fastigheter i landets mellanstora kommuner. För en tid sedan offentliggjordes att de drygt 300 lägenheter i Bullermyren och Lisselhagen som kommunala Tunabyggen bjudit ut till försäljning köpts av det köpglada företaget.
Foto: Lena Mattsson
Tunabyggen har sålt fastigheter på Bullermyren och i Lisselhagen till Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

Sedan i somras, då man köpte fastighetsbolaget Kopparleden, äger Samhällsbyggnadsbolaget redan sammanlagt 700 lägenheter i Ludvika, Falun, Hedemora, Orsa, Smedjebacken och Säter.
I Borlängeaffären ingick också kommunala byggnader, bland annat stadshuset.

Hyresgästföreningen är kritisk till affären. I ett pressmeddelande säger förhandlingsledare John Oknelid på Hyresgästföreningen i Borlänge:
– Vi förutsätter givetvis att den nya ägaren är seriös och långsiktigt och att de lämnat garantier för att de avser att äga och förvalta fastigheterna under lång tid framöver. Vi förutsätter också att de nya ägarna vill utveckla och fördjupa hyresgästernas rätt till inflytande.

Läs ocksåFastighetsägaren Ola: inför körkort för hyresvärdar

För Dala-Demokraten berättade Samhällsbyggnadsbolagets vd Ilija Batljan i veckan att företaget genom sin förestående börsintroduktion kommer att få ”effektivare tillgång till kapitalmarknaden” och att det kan bidra till att ”kommuner där vi är etablerade kan växa”.

På sin hemsida skriver bolaget bland annat att deras mål är ”att inneha ett fastighetsbestånd till ett värde av 20-25 miljarder kronor inom fem år och vara en betydande aktör på fastighetsmarknaden över hela Norden”.
Belåningsgraden för fastighetsaffärerna ska enligt hemsidan inte överstiga 70 procent.

Läs också En fråga om liv och död - gratis boendestöd avgörande för Peter Så tycker vi om att jobba hemma Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Pojken som föll från balkongen – hyresvärden överklagar domen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.