Annons

Protest präglade Pennydagen

Göteborg Risken för drastiska hyreshöjningar i renoveringens spår präglade stämningen när Pennydagen gick av stapeln i Högsbo i helgen.
, ,

Stena Fastigheters planer på omfattande renoveringar i bostadsområdet Pennygången är tills vidare framskjutna. Bolaget har inte fått alla hyresgästers godkännande, och då krävs klartecken från hyresnämnden för att eventuellt ändå få starta arbetet.

Risken för 60-procentiga hyreshöjningar efter upprustning har svetsat samman de boende. I våras bildades nätverket Pennygångens framtid i protest mot Stenas upplägg. Bland annat är de boende starkt kritiska till att många nuvarande hyresgäster inte kommer att ha råd att bo kvar om hyrorna höjs som aviserat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Pennydagen gick av stapeln i lördags stod nätverket som medarrangör tillsammans med Hyresgästföreningen, som de senaste två åren har ordnat en familjedag för de boende. Flera av programpunkterna avspeglade den senaste tidens turbulens i området.

Bland annat gav Claes Caldenby, arkitekturprofessor på Chalmers, en historisk och social bakgrund till varför Pennygången och dess 770 lägenheter ser ut som de gör. I ett flertal fönster syntes gula protestplanscher som de boende låtit trycka upp. Många har också valt att hänga ut röda tyger för att markera att Stena borde sätta stopp.

Annons

Men lördagen präglades också av samvaro: Pennyloppet på 500 meter för barn, tipsrunda med lokala frågor, loppis, fika, mat och hoppborg.

Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

– Det arga har väl hunnit lägga sig, säger Hyresgästföreningens lokala ordförande Tomas Jellback som själv bor på Pennygången. Nu kommer folk med bekymret hur det ska bli när det är klart, hur man ska ha råd med hyran, vad det finns för andra alternativ i andra områden, när det ska renoveras där och om det blir lika dyrt. Det är mycket oro.

Daniel Carlenfors är engagerad både i nätverket Pennygångens framtid och i Hyresgästföreningens grupp som förhandlar med Stena. Han hoppas på en kompromiss, men betonar att den måste rymma ett ansvar för att behålla en ”social blandstad”.

Annons

– Bostadsbolagen måste ta ett ansvar för den sociala utvecklingen i staden. ”Det är inte vårt uppdrag” säger de. Men man måste tänka lite längre även som företag. Det kan inte bara vara vinst som räknas.

Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

Årets Pennydag avrundades med ett kollektivt sång- och dansnummer. Boende på Pennygången har skrivit en delvis ny text till Nationalteaterns Stena Olssons compagnie, och på eftermiddagen fick de som ville lära sig en liten dans till. Därefter spelade man in en musikvideo som ska användas i det fortsatta protestarbetet.

Läs också Fyra av tio i området godkänner inte renovering Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Slaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det sen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.