Annons

Punka och osmord kedja – på cykelverkstan får grannarna hjälp

Eskilstuna Joakim Karlsson sätter dit en ny slang, Adel Sahraei skruvar åt en cykelkorg medan Sam Ishouh kollar hjulen på den lilla röda barncykeln. Där har ni trion som lagar cyklar gratis åt sina grannar i Årby.

Behöver du byta nav eller räta upp en sned fälg får du gå till en cykelreparatör. För det är komplicerade grejer.

Men vill du ha hjälp med att laga en punka, fungerar inte bromsen, behöver cykelkedjan spännas och oljas eller funkar inte lyset – ja, då är Cykelverkstan stället för dig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om du bor i Årby i Eskilstuna vill säga. Varannan söndag kan de boende här – stora som små – få hjälp med sin cykel i Hyresgästföreningens lokal i området.
– Vi hjälper bara till med enklare saker och material får man hålla med själv, säger Joakim Karlsson som ihop med Sam Ishouh och Adel Sahraei lagar och fixar cyklar åt grannarna. Utan att det kostar något.

Inte alla kan meka

Idén föddes när den lokala hyresgästföreningen insåg att det fanns ett behov av att få hjälp med sina cyklar. Det är inte alla som kan meka eller har verktygen för det. Och i Årby, där medelinkomsten är mycket låg, är en ny cykel något som många barn bara kan drömma om.
– Även om föräldrarna inte har världens bästa ekonomi kanske det här gör att barnen kan ha en cykel, säger Joakim.

Och det här med att de som kommer hit får ta med sig eget material är en sanning med modifikation. Ibland kan Sam, Adel och Joakim hjälpa till lite extra. Joakim ger ett exempel:
– Om ett barn verkligen behöver en ny sadel men föräldrarna inte har råd, så kan vi ordna det. Antingen att vi hittar en begagnad sadel eller att vi köper en ny. Men det här gäller bara barn och när behoven är stora.

Annons
Läs ocksåKfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär

Ingen av dem har någon professionell erfarenhet av att reparera cyklar. Men de tycker det är roligt, även om den främsta drivkraften är en annan:
– Det känns bra att kunna hjälpa folk, framför allt barnen, säger Adel.
– Sedan är det här en bra sak för hela området, förklarar Sam.

Hanna är en av besökarna den här dagen.
– Min dotters cykel behövde fixas och jag är inte bra på sådana saker. Dels har jag inte kunskapen, dels har jag inte styrkan i händerna. Jag tycker det är jättebra att man kan få hjälp här, säger hon.

Läs ocksåKfast går med i Fastighetsägarna – en av få allmännyttor

Svårt att hinna med ibland

Samtidigt med Cykelverkstan pågår barnverksamhet i lokalerna. Den leds av Joakims mamma, Marie Karlsson.
– Oftast brukar vi pyssla, berättar hon.

Men just den här dagen är det inget pyssel. Besökarna är ganska få och det gäller även Cykelverkstan. Gråkallt och blåsigt gör att folk tänker på andra saker än att cykla. Annat är det när vårsolen skiner och vintergruset precis har sopats bort. Då kan det vara svårt att hinna med alla som vill ha hjälp och det har till och med hänt att man fått hålla extraöppet på kvällarna.

Annons

Det vanligaste felet är lysen som inte fungerar. Punkteringar och slangbyten kommer på andra plats.

Adel Sahraei såg till att Ronja Karlssons kedja kom på plats.

Tryggt och bra i Årby

Innan vi går kommer vi in på hur det är att bo i Årby – och mediabilden av området. Visst, det finns problem med gängkriminalitet och droger, men medierna väljer att bara lyfta fram de negativa sakerna. Därför är det bra att sådana här reportage görs, menar Joakim och Adel.

De trivs och känner sig trygga här.
– Förut jobbade jag så att jag kom hem sent på nätterna, men aldrig att jag var rädd. Om du inte själv håller på med dumheter kan du vara trygg här när som helst på dygnet, säger Adel.

Fakta: Öppet varannan söndag

Cykelverkstan startade i januari 2019. Verksamheten sker i den lokala hyresgästföreningens regi och förutom juli månad har man öppet 12–14 varannan söndag. Samtidigt är det barnverksamhet i lokalen.

Fastighetsbolaget Hembla upplåter gratis lokalen till föreningen och ger även ett årligt stöd på 15 000 kronor.

Fakta: Tips för att hålla hojen i trim

Tvätta cykeln med ljummet vatten och en borste.

Kolla så att bromsarna fungerar och att styret sitter fast. Dra åt alla skruvar och muttrar. Pumpa däcken.

Rengör kedjan och torka av med en trasa. Olja in och kolla att den är lagom spänd. Den ska inte gå att dra mer än 1 cm upp eller ner.

Källa: svenskcykling.se

Fakta: Det här kräver lagen

Belysning och reflexer krävs bara om du ska cykla i mörker. Bakljuset ska visa ett rött sken, framljuset vitt eller gult.

Cykelns reflexer ska vara röda baktill, vita framtill och vita eller orangegula åt sidan.

Fungerande bromsar och en ringklocka är ett krav. Tänk på att barn under 15 år alltid ska ha hjälm.

Läs också Försökte hyra ut lägenhet på Blocket - "Inte så smart" Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.