HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försökte hyra ut lägenhet på Blocket – ”Inte så smart”

Södermanland Hyresgästen annonserade på Blocket om att han ville hyra ut sin lägenhet i andra hand – trots att han saknade värdens tillstånd. ”Inte så smart”, säger Arne Fältin, vd för Flens Bostads AB.
Foto: Anna Rytterbrant

Det var för några veckor sedan som en politiker i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget fick syn på annonsen.

– Politikern frågade om vi hyr ut lägenheter på Blocket nu och svaret blev förstås att ”Nej, det gör vi inte”. Då uppdagades det här, berättar Arne Fältin.

Läs ocksåBlocketbedragaren i Karlstad dömd till fängelse

Bostadsbolaget tog direkt kontakt med hyresgästen via mejl.

– Det visade sig att han var utomlands, men han fick väldigt bråttom hem om man säger så.

Sedan den första oktober gäller en ny lag som gör det möjligt att utan varning säga upp en hyresgäst som utan värdens tillåtelse hyr ut sin lägenhet i andra hand. Hyresgästen får inte längre någon chans att rätta sig, men kan vända sig till tingsrätten eller hyresnämnden för att protestera mot beslutet. Samma sak gäller om lägenhetsinnehavaren tar ut överhyra av den som hyr i andra hand.

Läs också19-åring döms för grov mordbrand i hyreshus i Flen

Men hyresgästen i Flen fick ändå behålla lägenheten, eftersom han inte hade hunnit hyra ut lägenheten.

– Han tog rättelse och han hade ju fortfarande kontrakt och var skriven på adressen, säger Arne Fältin.

Trodde han att man fick göra på det här viset eller tog han en rövare?
– Jag gissar att han tog en rövare, säger Fältin som tycker att mannens agerande ”inte var så smart”.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Annars har Flens Bostads AB inga större problem med olovlig andrahandsuthyrning. Det rör sig om två-tre stycken fall de senaste åren. Men det kan finnas ett mörkertal.

– Visst har vi har sådana fall men det är svårt att komma åt dem som hyr ut. De flesta är så smarta att de är skrivna på adressen fast att de bor någon annanstans. Sedan är de i lägenheten emellanåt, åker dit och hämtar posten.

I den betydligt större grannkommunen Eskilstuna är situationen en helt annan. För två år sedan anställde Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, en boutredare som på heltid ägnar sig åt att utreda olovlig andrahandsuthyrning. Sedan dess har totalt 157 hyresavtal sagts upp av den anledningen, varav 127 flyttat självmant efter att Kfast agerat.

För närvarande utreds 165 misstänkta fall av svartuthyrning. I samtliga fall rör det sig om tips som bolaget har fått.

– Visst är det många ärenden men trots det misstänker vi att det finns ett stort mörkertal, säger Mirja Cervin, affärsområdeschef bostad.

Hon välkomnar att lagen har skärpts.

– Jag tror att folk kommer att tänka sig för innan de hyr ut i andra hand. Dessutom blir processen snabbare i och med att vi kan säga upp hyreskontraktet utan rättelseanmaning. Men fortfarande gäller att det kan ske först efter en grundlig undersökning.

Om andrahandsuthyrningen är olovlig samtidigt som hyran är oskälig betraktas det numera som ett brott. Och Kfast ser nu över sina rutiner när det gäller eventuella polisanmälningar.

– Men det har inte blivit aktuellt än i och med att vi inte haft något ärende efter den 1 oktober, säger Mirja Cervin.

Läs också När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar Boråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt - nämnden oenig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.