Annons

Rädda barnen och Hyresgästföreningen: ”Inget barn ska vräkas”

Norrbotten ”Inget barn ska vräkas”. Det skriver Ylva Löwenborg, regionchef för Rädda barnen region Nord, och Marie Linder, förbundsordförande i hyresgästföreningen i ett gemensamt debattinlägg.
Foto: Åsa Eriksson
Barn drabbas på flera sätt av att vara utan fast bostad, menar man på Rädda barnen och Hyresgästföreningen. (Bilden är arrangerad.)

Förra veckan berättade Hem & Hyra om Hyresgästföreningens rapport gällande vräkningar av barn i Norrland. Samma vecka höll Rädda barnen en konferens i Boden, där även Hyresgästföreningen deltog, apropå att FN:s barnkonvention fyller 30 år och blev svensk lag från 1 januari i år.

Nu gör Rädda barnen och Hyresgästföreningen gemensam sak och går tillsammans ut i medierna med ett debattinlägg. Att Sverige som har en nollvision om att inga barnfamiljer ska vräkas från sina hem ändå tillåter att detta sker är inte acceptabelt, menar de.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Socialstyrelsens uppskattning, som grundar sig på antalet bostadslösa föräldrar i Sverige under en viss vecka år 2017, är det upp till 15.000 barn som lever utan fast bostad i vårt land. I statistiken ingår alltifrån de som bor på härbärge, är uteliggare eller bor på akutboende till de som bor på institutioner, har ett socialt kontrakt eller är inneboende hos vänner och bekanta.

Att Rädda barnen och Hyresgästföreningen vill lyfta frågan är därför att man från båda organisationerna ser vilka konsekvenser det får för barn när deras föräldrar blir bostadslösa.

– Det påverkar tryggheten i vardagen att inte ha en fast punkt, vilket ökar risken för psykisk ohälsa, säger Ylva Löwenborg.

Annons
Läs ocksåBarnvräkningar: "Vem som helst kan drabbas"Patrik Landin, Hyresgästföreningen Norrland, menar att barnvräkningar är ett strukturellt problem.

Praktiska följder kan bli till exempel att inte kunna gå kvar i sin skola därför att man måste flytta runt till anhöriga och kompisar eller att inte kunna stanna kvar i sitt idrottslag. Det kan också vara svårt att sköta sitt skolarbete om man inte har en lugn plats att sköta läxorna på hemma.

– Ingen av oss vill ju att detta ska hända, säger Ylva Löwenborg.

Trenden idag är att antalet vräkningar som berör barn i Norrland går ner. Däremot är antalet ansökningar om avhysningar lika högt som tidigare. Den vanligaste orsaken är obetalda hyror.

Läs ocksåBarnombudsmannen höll möte för att minska barnvräkningar

”Det är högst angeläget att fortsätta att utveckla det vräkningsförebyggande arbetet för att säkra barns rätt till bostad. Men väl så viktigt, om inte ännu viktigare, är att möjliggöra ett inträde på bostadsmarknaden för alla barnfamiljer. Det stora flertalet barn som lever i hemlöshet har ingen bostad att bli vräkt ifrån, de har inte ens lyckats komma in på bostadsmarknaden”, skriver Rädda barnen och Hyresgästföreningen och fortsätter:

Annons

”När det råder brist, då är det de mest utsatta som drabbas. Istället för att stat och kommuner tar sitt ansvar för att åtgärda grundproblemet – en brist på tillgängliga bostäder för samhällets svagare grupper – lämnar man över handläggandet av bostadslösa barnfamiljer till socialtjänstens biståndsenheter som i sin tur inte sällan hänvisar till civilsamhällesorganisationer.”

240 av landets 290 kommuner har ett underskott på bostäder idag och mycket av det som byggs är för dyrt för barnfamiljer, något som de menar är ett strukturellt problem och ett kraftigt underbetyg till den svenska bostadspolitiken.

Läs också Barnvräkningar kvar på samma nivå Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.