Annons

Barnvräkningar: ”Vem som helst kan drabbas”

Norrbotten 448 barn i Sverige blev vräkta från sina hem 2018, varav 13 i Norrland. Trenden är att färre barn vräks, medan antalet ansökningar om avhysningar fortfarande är lika högt.
Patrik Landin, Hyresgästföreningen Norrland, menar att barnvräkningar är ett strukturellt problem.
Foto: Ulrika Vallgårda
Patrik Landin, Hyresgästföreningen Norrland, menar att barnvräkningar är ett strukturellt problem.

29 januari arrangerar Rädda barnen och Bodens kommun en konferens i Boden Business Park med anledning av att barnkonventionen införlivades i svensk lag 1 januari i år. Bland de medverkande under dagen finns bland annat Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Inför seminariet har Patrik Landin, bostadspolitisk utredare vid Hyresgästföreningen Norrland, kartlagt barnvräkningarna med fokus på norra Sverige. Han har gått igenom statistik och andra uppgifter från bland annat Kronofogden, SCB och Socialstyrelsen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag tror att det finns en föreställning om att barnvräkningar är kopplade till faktorer som missbruk och psykisk ohälsa. Det jag vill visa med min rapport är att vem som helst lätt kan hamna i en situation då man inte klarar av att betala hyran.

En ensamstående förälder i Sverige lägger i snitt 29 procent av sin inkomst på hyran och flertalet av de barn som blir avhysta lever med ensamstående mammor som har en lägre genomsnittslön än män.

– Det är ju lätt att räkna ut att det både för män och kvinnor som är ensamstående kan bli svårt att klara hyran vid exempelvis en längre tids sjukskrivning, särskilt om de bor i en nyproducerad lägenhet.

Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Patrik Landin anser därför att företeelsen med barnvräkningar är ett strukturellt problem snarare än ett individproblem och att det har med en icke-fungerande bostadsmarknad att göra.

Annons

– Det är en realitet idag att det oftast är nyproducerade lägenheter med höga hyror som är tillgängliga då du separerar eller flyttar för att börja nytt arbete.

Vilka fler iakttagelser har du gjort när du har tittat på antalet barnvräkningar de sista fem åren i norra Sverige?

Läs ocksåSonen sades upp när pappan dog hastigt – anklagas för att ha hyrt sitt pojkrum olovligt i andrahandKerstin och Hans Lager

– Det vi kan se är att barn som berörs av verkställda avhysningar går ner.

Däremot antalet ansökningar om avhysningar som berör barn hos Kronofogden har inte gått ner. Det ligger på socialtjänsten att fånga upp barn som riskerar att vräkas, och allt tyder på att socialtjänsten gör det i högre grad.

Hur kommer det sig att det är en så pass liten andel barnvräkningar i norra Sverige?

– Flera av länen i Norrland har ett medvetet arbete mot barnvräkningar. En gissning är också att det har att göra med att det finns mycket glesbygd där det inte är lika stort tryck på hyresrätterna och en mindre andel nyproduktion med väldigt höga hyror i Norrland.

Annons

Det man ska ha i beaktande när man studerar siffrorna är att många väljer att flytta innan det går så långt som till avhysning, påpekar han. När Kronofogden kommer står lägenheterna ofta tomma.

– Många föräldrar vill inte utsätta sin familj för ett sådant ingripande. Vart de tar vägen vet vi inte, men en farhåga är att de istället hamnar på den svarta bostadsmarknaden.

Hur kan det påverka antalet barnvräkningar att Sverige har antagit barnkonventionen?

– Det är för tidigt att säga. Jag hoppas ju att barnkonventionen kommer att göra att färre eller helst inga barn vräks, men samtidigt kan barnkonventionen inte göra något åt de strukturella problem som jag har påtalat.

Läs också Hyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphus Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.